La Festa de Carnestoltes

Sense data
    Laia Massansalvador Soler

El Carnestoltes de Sitges s'inicia el Dijous Gras amb l'arribada de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, i acaba el Dimecres de Cendra. Es celebren dues rues, la de Diumenge a la nit, dita La rua de la Disbauxa, i la de l'Extermini, que es fa dimarts a la nit. Entre totes dues reuneixen més de 200.000 persones al llarg de tot el recorregut i una setantena de carrosses. La nit de Diumenge s'apleguen carrosses, disfresses i xarangues en una lluïda Rua que recorre els principals carrers del centre de Sitges. I és dimarts el moment estel·lar, quan hi ha més de 40 carrosses amb més de 2.000 participants. La comissió de Carnaval és la responsable de l'organització de la festa. Paral·lelament s'organitza també un carnaval infantil. La rua infantil surt al carrer les tardes de diumenge i dimarts. Durant els dies que dura el Carnaval es pot degustar el Xató i gaudir de nou dels balls populars de la Vila, on el Carnaval es celebra com una festa gran.

Donada l'extraordinària anomenada del Carnaval de Sitges, durant el temps que duren les festes, la vila se satura de gent d'arreu que ha vingut a gaudir d'una festa veritablement multitudinària.

Antigament, la festa comptava amb diversos actes, primer la rebuda del Carnestoltes, que arribava per mar amb tota solemnitat. D'aquí en sortia una comitiva que es passejava per la ciutat fent una cercavila, els homes anaven abillats amb vestits de festa i careta i molts que venien de pagès duien grans mantes plenes de bosses de caramels i confits de farina, que servirien per fer batalles de confits. Paral·lelament es celebraven diversos balls de disfresses organitzats per les dues entitats populars de Sitges, El Gra i La Palla. El diumenge de carnestoltes era costum, abans de dinar, que la gent acomodada anés a donar un tomb per la Ribera. El diumenge a la tarda, i els dos dies següents, es celebrava la rua on la majoria de la gent anava disfressada i amb carros adornats. Llavors era costum que cada cafè i societat recreativa hi acudís amb una carrossa adornada; l'aparició d'aquestes carrosses era esperada per tothom, i n'han quedat testimoni d'algunes de memorables com la d'en Muixufugué i la Carrossa dels americanos. El carnaval s'acabava amb l'enterrament del Carnestoltes, es celebrava una comparsa que sortia de La Palla i recorria els carrers de la vila a pas lent, simulant que ploraven la mort del carnestoltes, davant la comparsa hi anava la canalla. En acabar es dirigien a La Palla a acabar la festa.

LÓPEZ-MONNÉ, J. (2006). "Sitges, el carnaval". Arola editors.