La Fassina
Castellfollit del Boix

Feixes del Corral. Nord-est de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    Camí cap a Fontanelles. A l’alçada del Viver de Fontanelles agafar el camí del clot fins la bifurcació que porta a Cal Sargantana.
    444

41.67461
    1.70898
    392537
    4614455
    08059 - 284
    Enderrocat
    08058A006000100000PG
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La Fassina és una antiga construcció relacionada amb la producció d’aiguardent. Es tracta d’un edifici de planta rectangular de planta baixa i dos pisos. La façana principal està orientada a migjorn amb l’accés principal en arc rebaixat de maons. La majoria d’obertures conservades estan emmarcades amb maons. Malgrat el seu estat d’enderroc encara conserva alguns dels elements relacionats amb el procés de fabricació de l’aiguardent. A la façana de llevant entre la pròpia construcció del mur de pedra en destaquen dos conductes de pedra foradada, amb restes de conducció de bronze, emprats per la destil·lació de l’aiguardent. El superior era utilitzat per l’entrada del vapor que s’obtenia d’escalfar el vi i mitjançant un circuit de refrigeració a l’interior d’un dipòsit s’obtenia l’aiguardent, que sortia pel conducte inferior. A la planta baixa es conserva un dipòsit relacionat amb la producció d’aiguardent. Es tracta d’una estructura de  planta rectangular amb la coberta en volta de canó de maons amb una petita porta a la part superior de la paret est possiblement per l’entrada de l’aigua. A la banda de llevant, es conserva un annexa amb dos cups de vi, de planta circular, relacionats amb la fabricació de l’aiguardent. A la banda de ponent, també s’hi conserva un annexa de planta quadrada que correspon a un tercer cup de vi. La construcció està realitzada amb pedra i morter de calç amb les obertures remarcades mitjançant maons. Algun tram del parament conserva part de l’antic arrebossat exterior.

Segons un document de l’any 1802, Salvador Torrallardona Angla, antic propietari de Cal Torra i també de la Fassina, cedeix a l’Hospital de la Santa Creu un tros de terra per poder dur a terme la recollida del delma. En aquest document s’hi especifica els límits amb que termeneja i entre aquests límits hi ha la Fassina.

Informació proporcionada per Josep Torrallardona.