La Fabriqueta
Rajadell

Plans de Cal Balard. Feixes del Pujolar. El Racó
    Prop del Camí de can Torra que ve de Les Casetes, a l'alçada, entre el Pujolar i L'Oliver.

La majoria de les cases presenten un bon estat, ja que han estat remodelades recentment
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-21

Agrupació de cinc cases de pagès (de nord a sud: ca l'Isidret, cal Jaume, cal Valentí, cal Botines i cal Miquelet) que formen un petit barrí rural.
    Les tres primeres cases estan adossades entre elles i les dues últimes també, de manera que formen dues illes amb un carreró intermedi. També hi ha una construcció isolada més al sud, separada per un altre carreró, que correspon a un cobert i a un pàrquing (antic corral). Les entrades de les cases donen als carrerons.
    A l'est les cases s'adossen i a vegades s'endinsen a la roca de fons.
    A l'oest hi ha el camí que ve de la carretera Casetes-Can Torra. A l'altre banda del camí hi ha un torrent
    Cal Valentí i cal Jaume van ser les primers en edificar-se. Les dues segueixen una tipologia pràcticament idèntica: planta rectangular, amb coberta a doble vessant; i planta baixa més un pis i golfes; i paraments de pedra vista. Tenen balcons i finestres emmarcats amb carreus i amb rajola. A cal Jaume s'hi ha fet una doble terrassa moderna (de dos plantes) que dona al camí. Cal Valentí té un pati posterior. A la planta baixa es conserva el sostre de volta.
    Ca l'Isidret, la primera casa del conjunt des del N i que està menys restaurada, esta adossada a cal Jaume i cal Valentí. Segueix una tipologia semblant. Les façanes estan arrebossades de color beix. A davant s'hi ha construït modernament una terrassa sobre un porxo. Té un cos adossat a ponent.
    Cal Miquelet i cal Botines segueixen una estructura paral·lela a cal Valentí i cal Jaume. Tenen les façanes, a nivell de primera planta, arrebossades amb ciment. Cal Botines, que dona al camí, deixa veure en planta baixa uns carreus força irregulars amb pedres d'encaix, amb un porta amb llinda i brancats de pedra de bona qualitat. La part superior és de tova. La façana davantera també té afegits moderns.
    Pel que fa a la construcció del cobert, aquest s'assenta sobre parts velles, però amb moltes modificacions posteriors. La meitat del corral pertanyia a cal Miquelet i l'altra meitat a cal Botines.

Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num. 28-32). Hi ha una fitxa per cadascuna de les 5 cases. Cada fitxa es denomina La Fabriqueta 1, 2, 3, 4, 5 amb el nom de la casa entre parèntesi.
    El barri està situat prop del torrent de Valldòria, en una petita terrassa, en el trajecte que va de les Casetes a can Torra (Camí de Can Torra), prop del Torrent de Cal Xic.
    Hi ha tres dates gravades en llindes:
    - Llinda de la porta sud de cal Jaume (1858)
    - Llinda de la porta sud de cal Valentí (1858).
    - Llinda de la porta sud de cal Botines: 1865 PUJOL (amb una creu gravada entre 18 i 65)
    Foto 1. Ca l'Isidret. Foto 2. Cal Jaume i Cal Valentí. Foto 3: cal Botines

Les primeres cases en edificar-se van ser les de cal Valentí i cal Jaume (segons les llindes el 1858). La seva construcció està lligada a l'expansió de la vinya. L'origen del nom del barri no té res a veure amb cap indústria. Es deu simplement al fet que la façana d'ambdues cases era força llarga i els carreters que freqüentaven el camí, en el moment de l'edificació, van començar a fer córrer que semblava una fàbrica. La resta de cases van acabar-se amb pocs anys de diferencia. Cadascuna pertanyia a una família. Als anys 90 del segle XX el barri s'havia anat despoblant, però actualment les cases estan habitades de manera permanent o els caps de setmana.