La Fàbrega
Casserres

Santa Maria de l'Antiguitat
    Accés des del barri de Santa Maria, a tocar el casc urbà de Casserres.

Jordi Montlló Bolart

Es tracta d'una masia amb un cos originari de planta rectangular, que consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia. Esta fonamentada directament damunt la roca natural en el límit d'un desnivell que fa de terrassa abocada a la vall de la riera de Clarà. El volum primigeni ha patit nombroses ampliacions, reformes i afegits. Segons la propietat, la primera fou realitzada l'any 1922 i la última, la efectuada durant l'any 1994, consistí en la incorporació d'una terrassa a la façana nord, canviant l'entrada original al sud per aquesta. Les parets són de pedra vista en les façanes sud i est, amb restes de l'antic arrebossat, mentre que al nord i oest s'arrebossaren de nou. A la façana sud encara es conserven les obertures inicials, molt austeres i envoltades de rajols.
    Adossats a l'est hi ha tres porxos emprats com a magatzem i llenyer, mentre que a l'oest hi ha dos garatges sobre una petita terrassa. Com un apèndix, la granja de conills i paller surt del límit sud-oest de l'edificació.

L'avi de l'actual propietari va baixar de la muntanya i va comprar La Fàbrega i la Caseta amb les seves terres. La família es va partir les dues propietats i qui es va quedar amb la Caseta es va quedar també més superfície de terreny perquè no era de tan bona qualitat com els terrenys de La Fàbrega.
    La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Masia".