La Devesa
Rupit i Pruit

    Osona
    Carretera C-153, km. 35 - Rupit
    Emplaçament
    Al marge de la carretera, en el pla de la Devesa i sota del serrat del Dipòsit
    992 m.s.n.m

    Coordenades:

    42.04973
    2.47449
    456512
    4655431
    Número de fitxa
    08901 - 129
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX
    Any
    1929
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 001708400DG55F
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici aïllat i reformat de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants, el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec sostingut amb mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a tramuntana. Totes les obertures són rectangulars, tot i que destaquen les del parament principal amb els emmarcaments en relleu arrebossats i petits arcs de descàrrega superiors bastis en maons (només a la planta baixa). El portal d'accés principal presenta un plafó arrebossat a mode de llinda amb la següent inscripció: "1929 / J. ARBAT". La resta de paraments han estat o estan en procés de rehabilitació. 

    La construcció original està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides, lligada amb morter i disposada de forma regular. Els paraments de tramuntana i llevant deixen l'aparell de l'obra vist, mentre que la resta presenten un revestiment arrebossat i pintat de color groc.

    L’edifici fou construït damunt les restes d'una antiga masia (podria ser originària del segle XVI o XVII) que tenia servei d'hostal i era la terminal del servei públic de cotxes de línia, donada la seva proximitat amb el límit de la província de Girona. Aquest edifici fou conegut com la Casa Nova de la Devesa en el moment de la seva construcció. Posteriorment, entre els anys 50 i 80 del segle XX, es va bastir l’Hostal de la Devesa, passant a anomenar-se la Casa Vella de la Devesa i, per defecte, la nova construcció passa a ser coneguda com el Nou Hostal de la Devesa .

    L'any 1937, essent propietari de l'edifici en Joan Arbat (considerat un revolucionari i absent del seu domicili des de l'inici del conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola), l'edifici fou apropiat per l'ajuntament del municipi amb la intenció de fer-hi l'escola primària en substitució de l'anterior, que s'havia quedat petita en relació al cens escolar del terme.

    L'edifici es trobava en estat d'abandonament entre els anys 1946 i 1950. En l'actualitat, la construcció pertany a la mateixa propietat que l'Hostal de la Devesa i està destinada a allotjament rural. Anteriorment havia estat la seu del restaurant de l'hostal.

    CROSAS CASADESÚS, Jaume (2004). Guerra i repressió al Collsacabra 1936-1943 (Pruit-Rupit-Tavertet). Santa Coloma de Gramanet: Grupo de Historia José Berruezo, p. 95.

    CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan (2014). Catàleg de masies i cases rurals. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació M22.

    PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 393, 475.

    SERRA I CLOTA, Assumpta (2010). “Els camins medievals al Collsacabra-III. Relació entre els grans camins i el poblament”. Els Cingles de Collsacabra, any XXXI, núm. 63, p. 9.