La Custòdia
L'Ametlla del Vallès

  Vallès Oriental
  Església de Sant Genís
  319

  Coordenades:

  41.67396
  2.26005
  438407
  4613842
  Número de fitxa
  08005-405
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Neoclàssic
  Segle
  XIX
  De Ros
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  A l'interior d'un recinte tancat.
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada accessible
  Bisbat de Terrassa
  Autor de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  La Custòdia de l'Ametlla és obra de l'orfebre De Ros l'any 1850. Segueix el model sorgit a l'entorn del segle XVII, on l'ostensori pren forma radiant. Al mig dels raigs es defineix un espai rodó pel viril, i hi ha dos caps d'àngels a la part superior i dos a la part inferior. La tija està formada per una bola sobre la qual hi ha un àngel dret que té els braços oberts enlaire els quals fan de suport, juntament amb el seu cap, al que és pròpiament l'ostensori. A Ambdós costats de la bola hi ha un braç decorat amb fullatge, que acaba amb dues espigues entre pàmpols i raïms. El conjunt descansa sobre un peu de planta ovalada, decorat amb motius vegetals i geomètrics, amb l'Anyell que aguanta l'estendard de la creu al centre. Al peu de la custòdia hi ha la marca de l'orfebre, De Ros, i la data d'acabament, l'any 1850.

  Va existir una custòdia anterior, encarregada per mossèn Bartomeu Viver de la Plaça a l'argenter de Barcelona Guillem Canas, en el període comprès entre el 1620 i el 1640.

  Bellavista, Joan (2000). La Creu de la Parròquia de L'Ametlla. Dins del Programa parroquial de la Festa Major de L'Ametlla. L'Ametlla del Vallès.