La Creu Roja
Casserres

Davant l'accés de Cal Xitus

Josepa Piqué, J. Vallhonesta i Josep Ribera
    Ajuntament de Casserres. c/ Escodines, 14. 08693 Casserres
    Jordi Montlló Bolart

Creu de ferro situada damunt una columna feta a base de fragments tubulars de ceràmica, d'un metre setanta d'alçada. Aquesta columna està damunt un doble basament de pedra de secció cònica. A la part inferior de la columna s'hi pot llegir: "1997 / Mn. Tomàs Calvo: Pvre. / Josep Ribera: muntatge / Josepa Piqué: ceràmica / J. Vallhonesta: disseny".

L'antiga creu fou destruïda a l'eixamplar-se la carretera pels mateixos treballadors i només se'n conservà la base. Als anys 90 fou restaurada.
    Tenia l'antiga creu un sòcol de dos graons, de pedres ajuntades, l'arbre d'uns dos metres d'altura era llis fins el peu de la creu, de ferro. En el repeu hi havia algun gravat o inscripció que amb el pas del temps es va erosionar i per tant impossible de desxifrar.

Ramon Camps (p. 6) recull la tradició segons la qual en el planell del "Tarrabast" s'hi lliurà un combat entre moros i cristians, i que en record per la victòria dels segons, s'hi alça una creu, per nom la "Creu-Roja".

CAMPS, Ramon (pvre). Apunts o notes d'història de la vila de Casserres. Manuscrit inèdit conservat a l'arxiu parroquial de Casserres.