La Cova Negra
Sant Pere de Ribes

Edats dels Metalls
    -XXIII/ -I
    Catàleg de Patrimoni del PGOU (18/07/2001)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

En una cova natural situada en una formació rocosa sobre la riera de Jafre s'hi va localitzar material arqueològic, tal i com consta a la Carta Arqueològica. La cavitat està formada per dues galeries, que fan un recorregut total de 33 metres. S'hi va recollir una destral de basalt, una placa de pissarra verdosa, un fragment de molí, 4 denes de collaret de variscita i terracuita, sílexs, fragments d'una falç de sílex, un ullal d'os, ceràmica ibèrica i un fragment de cràtera de campaniana de la forma Lamb. 40 del segle III a.C. A més també es van localitzar restes d'individus, sobretot dents.

Va ser excavada entre els anys 1956 i 1957 per membres del Museu Víctor Balaguer, sota la direcció de Joan Bellmunt. En fer-se la topografia de la cova l'any 1957 s'hi va trobar una falç de sílex. L'any 1966 M. Gasca hi va recollir material.

GONZÁLEZ-ALCALDE, J. Cuevas-Santuario ibéricas en Cataluña. Quad. Preh. Arq. Cast., 25 (2006).