La Cotxeria
Subirats

A la carretera N-340 a l'alçada del nucli de Cantallops

Oriol Vilanova

Edifici de planta allargassada format per dos cossos; el que està a peu de la carretera N-340 sobresurt lleugerament per sobre del cos posterior, més modern. Ambdós cossos tenen teulada de teula àrab a un sol vessant, i les parets estan arrebossades amb guix de color blanc. La façana principal presenta una porta d'entrada d'arc rebaixat, mentre que la resta de les finestres són obertures quadrangulars senzilles. Al costat dret de la porta principal hi ha una composició de rajoles modernes on es llegeix "Any 1820. La Cotxeria".

El 30 de juny de 1818 es va anunciar a la ciutat de Barcelona l'establiment d'una diligència correu, que cobriria el trajecte entre Barcelona i València. Els cotxes sortien d'aquestes dues ciutats els dimarts, a les 8h del matí i els dissabtes a les 13h del migdia. Els procedents de Barcelona havien d'arribar a València el divendres, a les 9h del matí, i els que sortien de València havien d'arribar a Barcelona a les 4h de la matinada.
    Les diligències disposaven de vuit seients, sis interiors i dos exteriors, amb un preu de 19 duros els primers i de 15 duros els segons. Aquests preus eren per tot el viatge, i calia comprar els bitllets a la fonda de l'Escut de França, al carrer Nou de Sant Francesc, a Barcelona..
    L'any 1820 l'empresa de diligències va demanar a Pere Massana Petit que fes construir una casa-cotxeria amb quadres i cavallerisses, per poder preparar la pujada a les costes del port d'Ordal. El Sr. Massana va accedir a la demanda, si bé va posar com a condició que li permetessin construir-la al peu de la carretera, la qual cosa se li va concedir.

Arxiu de la propietat del Sr. Lluís Massana Sadurní (inèdit).