La Cogullada
Canyelles

Camí de la Cogullada
    A l'extrem nord del terme municipal

XV-XX
    Presenta cert estat de deteriorament.
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

La Cogullada és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVII. Al segle XIX s'hi va adossar un nou volum. El primer volum consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa segons dos eixos d'obertures, amb el portal i el finestral de la planta baixa d'arc escarser de pedra carejada i els finestrals del pis amb llinda de fusta. Al centre i al costat de la façana hi ha un gran contrafort. A l'interior s'hi conserven dos arcs de pedra de l'estructura primitiva. El segon volum s'adossa a la façana de llevant del primer. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. Part del frontis està tapat per un cos d'un nivell d'alçat incorporat al segle XX, amb una terrassa transitable superior a la qual s'accedeix pel pis del segon volum. El portal és d'arc  escarser de pedra i els finestrals són d'arc pla arrebossat. Al centre del frontis hi ha un rellotge de sol. El tractament exterior dels murs dels dos volums es manté arrebossat amb morter de calç, tot i que força deteriorat.