La Cau
Tavertet

Serrat del Vent
    Per la pista de Cantonigròs.

Masia formada per l’edificació antiga i diversos cossos annexos, d’època posterior.

El cos original és de planta rectangular i consta de planta baixa i un pis. La coberta és de teula àrab a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia. Els ràfecs són de llosa.

Hi ha un edifici annex adossat a la façana nord, que consta d’un pis més que el cos original, i segueix la mateixa orientació en la coberta. A la façana principal hi ha un altre annex. A la façana oest, hi ha un petit annex, darrera del qual hi ha un cos petit semicircular, que probablement correspon al forn.

Les obertures són rectangulars, de pedra treballada, de composició irregular.

La façana és de maçoneria de pedra lligada amb morter, amb pedres irregulars i pedres cantoneres, fetes amb carreus.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de les NNSS 2003.

Podria correspondre a la citació de “in onore de calmo” que s’esmenta en un document de l’any 1171.

Consta en un document de l’any 1299 (Arxiu del Jofré) i al capbreu de l’any 1484 (BORBONET, 1999:63).

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

BORBONET, A.; SANGLAS, J. (1999) Tavertet: el seu terme i els seus noms de lloc. Barcelona: Abadia de Montserrat, p.62-63.