La Caseta
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Pla de Gallardes. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Camí de Bellprat, agafar el trencall a la dreta cap a Cal Tarrida i continuar el camí.
  555

  Coordenades:

  41.55975
  1.48442
  373620
  4602007
  Número de fitxa
  08226-287
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XIV-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  000401800CG70A0001KJ
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  La Caseta és una antiga masoveria depenen del Mas Gallardes, d'origen medieval i reformada en època moderna i contemporània. És un edifici de planta rectangular amb diversos annexes amb la coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal i tancant per un baluard reformat al segle XX amb la porta d'accés d'arc de mig punt de maons orientada al sud-oest. Consta de planta baixa, primer pis i esta construïda a partir del diferents volums. El frontis s'hi obren dues petites obertures i la parta d'accés a l'interior de l'edifici. El cos més antic, situat a l'extrem dret, s'hi conserven tres arcs, actualment tapiats, dos d'arc de mig punt adovellat i un d'arc apuntat, que posteriorment se li obrir una porta que dona accés a un celler actualment en desús. Adossat aquest annexa hi ha un l'antic cup dels masovers de planta circular, actualment utilitzat com a galliner. El segon volum, situat a la part central i de planta quadrada, se li adossa un últim cop per la banda sud-oest, actualment vivenda. La façana sud-est consta de diverses finestres i una porta d'accés de nova construcció. La façana posterior i nord –est se li adossen diversos annexes utilitzats com a coberts per maquinaria agrícola, un dels quals havia estat un antic cup de planta quadrada. Al costat sud-est del baluard al segle XX s'hi construir un cos de planta rectangular que alberga un cup de vi actualment en ús.

  La Caseta és una masoveria de Cal Gallardes. Antigament es dedicava al cultiu del cereal i de la vinya. Hi ha constància de l'activitat de conreu des del segle XVIII en un llibre - diari del Mas Gallardes.
  Segons els actuals propietaris antigament un dels arcs de mig punt donava accés a l'interior de la casa dels masovers i les dues obertures restants a la casa dels amos.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.