La Casa Nova de La Portella
Avinyó

Avinyó
    1 km al sud-oest de La Portella

Marc Cucurella Pinilla

Masia de planta rectangular i d'una superfície dividida en un mínim de dos pisos; part baixa i primer pis. Se'n conserva només la part del celler (cobert amb volta catalana) i un parell de murs sense connexió en superfície. Està en estat ruïnós. La gran quantitat de vegetació que hi ha a l'interior del celler posa en perill la salut d'aquest.

Està en un entorn envoltat de bosc i camps de conreu. La vegetació ha cobert les restes de l'estructura.

Durant el període de creixament de l'economia de la zona degut a l'increment de la producció de la vinya, just abans de la fil·loxera, el Bages i, Avinyó en particular, van esdevenir una zona clau de progrés. És, doncs, en aquest període on es creen forces masies que, un cop aparegui la crisi econòmica, hauran de quedar buides, són els famosos masos rònecs. Aquestes masies són les que trobem avui dia en un estat de ruïna.