La Casa Nova
Rajadell

Monistrolet. Can Bosc. E. del terme
    Emplaçament
    Trencall de la carretera (camí ral) de Rajadell a Manresa, cap el S, des de La Cantina (Eix Km. 127)
    285

41.72818
    1.74988
    396028
    4620352
    08178 - 37
    La casa es conserva bé. El femer i la cort es troben en un estat més degradat.
    Ref. Cad: 08177A00400048
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-20

Casa de pagès completada amb una construcció que havia estat la cort i una sínia, més avall.
    La casa és de planta baixa més un pis i golfes. Presenta planta rectangular, amb petites dependències laterals, a ponent i a llevant, i a la part posterior, i presenta coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana. La porta principal és estreta i austera. A la primerra planta hi ha un balcó corregut que engloba tres obertures. El material constructiu és la pedra, amb un arrebossat. La façana té un aspecte força modern.
    La construcció de la cort, situada a llevant, presenta planta rectangular i coberta a una vessant. Té dues plantes. La inferior, amb una gran volta que va de cap a cap, era el femer. A la planta superior, que ha patit reformes més recents, hi havia la cort.
    Un altre element interessant, que es conserva pràcticament sencer, és la sínia, situada a uns vint metres darrera aquesta construcció (fitxa 160).
    Al nord de la casa s'hi ha construït modernament una gran nau agropecuària.
    A l'entorn hi ha corrons i un pou de planta ovalada amb una porta lateral de fusta. Un volant de premsa de vi llueix a la façana de la casa..

Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num. 16)
    S'ubica en una terreny planer situat en un meandre de la riera de Rajadell. A l'altra banda de la riera s'aixeca un cingle.
    L'interior de la casa també ha estat reformat i no presenta pràcticament elements d'interès. Al conjunt es conserva una premsa i dues tines de forma rectangular.

Segons Gasol i Almendros (1994), la Casanova del Castell podria haver estat l'Hostal dels Pins. Segons noticies dels residents i també per la seva tipologia, la casa ha de datar-se dins del segle XIX. Els actuals propietaris encara paguen un cens (de mínim valor econòmic) al mas Bosc (si mes no al 1993).

GASOL i ALMENDROS Josep M; GUERRERO i SALA, Lluís (1994) Un llibre d'òbits de Monistrol de Rajadell (Bages). Gimbernat, 1994, XXII, 137-150