La Calsina
Vacarisses

Des de la Casa Nova de l'Obac, camí en direcció N cap a la Casa Vella i continuar per camí

Ruïnes del mas recentment restaurades
    Normativa del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac
    Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals
    Jordi Piñero Subirana

Antic mas que es conserva en estat semi-ruïnós. Consta de l'habitatge principal més una pallissa a la part posterior. La casa està situada enmig d'una vall inhòspita i té a l'esquena dos dels massissos rocosos singulars del parc de Sant Llorenç: el Paller de Tot l'Any i la Roca Salvatge. L'habitatge principal ha conservat pràcticament totes les estructures excepte la coberta. És una construcció de planta rectangular, amb planta baixa més un pis/golfes, amb coberta a doble vessant. Els murs exteriors són de paredat sense arrebossar. La façana principal té un portal adovellat. La casa té diverses finestres, la majoria emmarcades amb maó (però algunes amb pedra). L'espai interior està dividit en dues crugies i conserva les escales que conduïen a la segona planta. Alguns elements interiors també estan obrats amb maó. La pallissa és una construcció de planta rectangular amb coberta a dues vessants (que no s'ha conservat). Com a elements singulars conserva quatre columnes obrades amb pedra i maó, les quals sostenien les encavallades de la coberta en lloc de les pilastres quadrades més habituals. Els murs tenen diverses obertures en forma d'espitllera.

Situat en zona del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Accés restringit de vehicles motoritzats.
    Té penjada una placa del Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona.
    El camí d'accés és complicat i es troba en males condicions. Des de la Casa Vella de l'Obac cal seguir la pista que condueix al pou de glaç i continuar pel camí que baixa cap al torrent de la Saiola, en direcció nord. Cal travessar el torrent i el mateix camí condueix fins a la casa.

Antiga masia situada a la zona de l'Obac. En els segles XI i XII existien en aquest territori uns 11 masos, entre ells la Calsina. Estaven habitats per persones que havien fugit del pla del Vallès i de Barcelona per refugiar-se de la invasió sarraïna. Sembla que el mas estava format per dues cases, anomenades Sobirana i Josana, probablement situades una a la dreta i l'altra a l'esquerra del torrent de la Calsina. Dels segles XII i XIII se'n coneixen diferents establiments i uns capítols matrimonials. Sembla que la genealogia dels possessors del mas seria la següent: Pere Bernardi, casat amb Ermezendis (segle XII); Pere, casat amb Maria; Pere, casat amb Guilleuma; Elisenda (pubilla), casada amb Bernat (segle XIII); Pere, casat amb Maria, i Guilleuma (pubilla), casada amb Guillem (segle XIV). A mitjan segle XIV, amb l'adveniment de la pesta i la crisi subsegüent, la propietat fou abandonada i quedà com un dels nombrosos masos rònecs. Cap al 1674 el conjunt fou restaurat per Josep Ubach, propietari del mas Obac, de manera que l'any 1727 el mas apareix com a habitat i afogat. L'edifici conservat sembla correspondre a aquesta segona etapa dels segles XVII-XVIII. Recentment les ruïnes han estat restaurades pel parc natural. Tal com indica el nom del mas, la seva subsistència es devia basar en l'explotació d'un forn de calç que es troba situat uns 400 metres al nord, prop de la font del Solitari.

AA.DD. (2006). Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Ajuntament de Vacarisses; Associació Catalana de Municipis i Comarques; SART-FEC, Universitat de vic, fitxa. 22
    BALLBÈ, Miquel (2000). Topònims de Sant Llorenç del Munt i rodalia. Centre Excursionista de Terrassa, p. 35
    FERRANDO, Antoni (1983). El parc de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac: història i arqueologia vistes per un excursionista. El Pot Cooperativa, Sabadell, p. 338
    FLOTATS, Antoni (1979). Vacarisses, assaig històric d'un poble, p. 69
    FLOTATS, Antoni (1994). Miscel·lània vacarissenca. Ajuntament de Vacarisses, p. 18, 24, 127
    VALLS i PUEYO, Joan ( 1993). "Els pous de glaç i altres notícies de l'Obac". Balcó de Montserrat, núm. 294 (febrer)