La Cabana
Casserres

  Berguedà
  Clot de les barraques
  Emplaçament
  Darrere el camp de futbol, accés
  directe des d'un camí asfaltat.
  634

  Coordenades:

  42.01236
  1.83297
  403367
  4651807
  Número de fitxa
  08049 - 78
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVI
  Any
  1572
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08048A00800028
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Antiga masoveria de planta rectangular que consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia.
  Antiga tina a la façana posterior. Els paraments són de pedra, però arrebossats en gran part, deixant la pedra vista a les cantoneres i emmarcaments d'obertures i una part irregular de la façana principal.
  La façana principal té una disposició simètrica a partir de tres eixos de verticalitat, que només s'interromp una mica en els laterals de la planta baixa. La porta d'accés és de llinda recta, de pedra, que gairebé és el marxapeu de la balconera de la planta primera. Al seu damunt hi ha una doble finestra amb columna de maons al mig, també balconera. A banda i banda de cada pis, hi ah sengles finestres, amb llindes i brancals de pedra i ampits de rajol a la planta primera; i llindes de fusta a la segona planta.
  A la façana posterior hi ha un volum adossat que és l'antiga tina, amb un pujador de pla inclinat a la façana de ponent per facilitar la tasca d'abocar-hi el raïm des del carro.

  A la façana nord hi hagué una petita ampliació en planta baixa i pis, amb façanes probablement de totxana. A part de la tina i el llenyer a les façanes nord i sud, a l'est de la masia hi ha una sala polivalent vinculada al turisme rural en planta baixa (de 3 metres d'alt), amb coberta de teula àrab, bigues de fusta, parets de pedra i grans carreus cantoners i entrada en gran arcada. Més a l'est, hi ha un cobert i porxada per a la piscina (lavabos i magatzem), construïts en bigues de fusta, teula àrab i parets de totxo arrebossat.

  Bartomeu Niubó de Cal Bernadàs, va comprar aquesta casa el 15 de juny de 1572 a Bernat Font de Sant Martí de Puigbó. Des de llavors ha format part d'una explotació agropecuària familiar i va estar habitada per masovers fins fa pocs anys (1982). El darrer masover de La Cabana fou Ramon Cort Subirana.
  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Casa Cabanes".
  Les darreres reformes són de l'any 2000 i serviren per adequar la casa a les necessitats de turisme rural.

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).