La Botiga
Sant Mateu de Bages

Pla de Sant Mateu
    Des del nucli de Sant Mateu, camí de cal Mestrill en direcció sud, uns 100 m.

Catàleg de masies (núm. 217)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans que forma part d'un raval de Sant Mateu sorgit al llarg del camí que va a cal Mestrill. Es tracta d'una construcció aïllada, d'una tipologia popular pròpia del tombant del segle XIX-XX, que ha conservat molt integrament les seves característiques tradicionals. La casa és de planta pràcticament quadrada i disposa de planta baixa més dos pisos. La façana principal, encarada al sud-est vers el camí, presenta una composició força simètrica. A planta baixa hi ha tres portals idèntics (el de l'esquerra actualment tapiat): rematats amb arc escarser i emmarcats amb maó. Els dos pisos tenen tres finestres-balcó, en alguns casos complementades amb una finestreta lateral. La resta de façanes presenten diverses obertures de distribució més irregular. Al costat de ponent la casa té diversos coberts adossats, força moderns. Durant molts anys aquest edifici havia acollit la botiga del poble, i l'interior encara conserva la disposició i part del mobiliari pertanyent a aquest establiment. El segon pis, que havia estat l'escola de nenes, actualment és destinat a habitatge de lloguer, al qual s'hi accedeix per una escala de ferro lateral.

Inscripció en una finestra del primer pis: SILVESTRE VILA AÑO 1914
    Informació oral facilitada per Montserrat Vila Escalé

Entre el segle XVIII i principis del XX va anar sorgint un raval de casetes disperses al llarg del camí que va del nucli de Sant Mateu a cal Mestrill. La casa més antiga és precisament cal Mestrill, que té una llinda amb inscripció del 1749. La següent és ca la Mariona, que té una inscripció del 1880 però podria ser anterior. Més tard, al tombant del segle XX, van sorgir un seguit de cases més agrupades que van aglutinar els pocs serveis que tenia el nucli de Sant Mateu: botiga, sala de ball, escola de nens i escola de nenes.
    Tal com indica la inscripció en una finestra de La Botiga, aquesta casa la va construir Silvestre Vila. Quan aquest va morir passà al seu nebot, Melcior Vila, avi de l'actual propietària. Durant molts anys a la planta baixa hi havia la botiga del poble i, al segon pis, l'escola de nenes, mentre que l'escola dels nens era en una altra casa, anomenada Les Escoles, una mica més avall. Entorn de 1960 l'escola va deixar de funcionar i les nenes del poble foren enviades a Callús. L'escola de nens va durar uns anys més. Pel que fa a la botiga, que havia estat en mans de diverses persones, va tancar pels volts del 2004.