La Benfeta
Santa Maria d'Oló

Sector nord-est del terme municipal
    Carretera de servei paral·lela a l'Eix Transversal (BP-4313), al km. 17,1 camí nord-est 900 m

En ruïnes però consolidat
    Jordi Piñero Subirana

Antiga casa de pagès o tal vegada només coberts que es troba en ruïnes i que ha estat recentment consolidada i arranjada. Està ubicada en un planell amb molt bones vistes, al nord de l'altiplà entre la Carena de Segalers i el Serrat de Sant Martí. De la construcció se'n conserven estructures disperses i una part ha estat recentment coberta amb teulada i adequada com a barraqueta. Pel seu estat parcial, és difícil fer-se una idea de com devia ser aquesta casa, que tal vegada eren uns simples coberts de treball.
    Els camps de l'entorn eren oliveres, i encara se'n conserven alguns exemplars de la varietat verdal.

Informació oral facilitada per Josep Canamasas Güell
    Aquesta casa no està inclosa en el Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Santa Maria d'Oló.

La Benfeta no consta en cap llistat de cases, ni antic ni modern. I tampoc consta cap casa en aquest lloc en els mapes antics. Per tant, devia tractar-se d'una construcció molt modesta o sense una residència permanent. O simplement eren coberts de treball. Formava part de la gran heretat del mas Vilanova, fins que a finals del segle XX els hereus van segregar la propietat en quatre peces separades i aquesta va ser una d'elles. Recentment, el propietari va portar a terme la consolidació de les restes de la construcció.