La Bastida I
Santa Eulàlia de Ronçana

  Vallès Oriental
  Masia la Bastida

  Coordenades:

  41.63647
  2.228
  435702
  4609703
  Número de fitxa
  08248 - 28
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Romà
  Segle
  -III / -II
  Estat de conservació
  Dolent
  Podria haver quedat destruït per les feines agrícoles que s'hi han fet.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CCAA 2128
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08248A013001040000YY
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

  A l'entorn immediat de la masia de la Bastida s'hi van localitzar murs i ceràmica en superfície, que apunten a l'existència d'una vil·la romana de fundació republicana en aquest indret. Davant de la façana principal de la masia s'observen restes de parets, així com en el marge que separa el pati dels camps de conreu. Entre el material trobem una moneda ibèrica, tègula, dolium, ceràmica ibèrica a mà i a torn, Campaniana B, ceràmica grisa costa catalana, terra sigilata sudgàl·lica, terra sigilata Clara i Lucente i restes de paviment d'opus testaceum.

  El jaciment va ser descobert l'any 1947 quan els masovers de la masia de la Bastida van trobar parets en llaurar amb el tractor. El mateix any, Josep Estrada va documentar la troballa. Durant la revisió de la Carta Arqueològica (any 1992) es va constatar la presència de material en superfície i murs, però no es van poder medir a causa de la vegetació que cobreix la zona.

  ESTRADA, J.; VILLARONGA, L. (1967). "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)", Ampúrias. Barcelona: Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.