La bandereta del campanar
Arenys de Mar

Arenys de Mar
    Església de Santa Maria

Costumari
    XVI-XXI
    Jordi Montlló Bolart

La bandereta del campanar és un costum molt antic, quan al cim del Turó de la Pietat (on actualment hi ha el Cementiri de Sinera) hi havia un pal on onejava una bandera blanca que indicava la direcció del vent als pescadors. Amb la separació dels dos Arenys, els prohoms d'Arenys de Mar decideixen col·locar una Bandereta al terradet del campanar.

Joan Amades (1987) ens diu: "La gent de mar d'Arenys feien una bandera que el dia d'avui [dijous sant] portava el pavorde a la processó. Anava immediatament darrera del capellà. En dipositar la Sagrada Forma dins el monument, també hi posaven la bandera, que restava a la vora del Santíssim. A la processó de demà [divendres sant] el pavorde ocupava el mateix lloc i portava així mateix la bandera desplegada, la qual restava guardada a l'església fins el dia de la santa Creu de maig, que la posaven al cim del campanar" (vol. II, pp. 781 i 782). Quan arriba a la festa de la santa Creu, el 3 de maig, en torna a parlar (vol. III; pp. 555) i afegeix que "les fadrines arenyenques pujaven al campanar amb el pavorde i donaven tres voltes al terradet del cim, cregudes que així trobarien casador abans de l'any".

A l'enllaç citat, s'explica la festa de l'any 2022 i es diu que és obra de l'artista arenyenc Jordi Coll: "La Bandereta, que es renova el primer diumenge de maig de cada any, hi ha pintat l'escut d'Arenys de Mar (un aranyoner damunt del mar), dos xiprers i una creu (en commemoració de la separació civil de Santa Maria d'Arenys respecte de Sant Martí d'Arenys). A una banda de l'aranyoner hi ha una A, i a l'altra una R (que representen l'escut de la vila). Els dos xiprers amb la creu al mig representen l'escut de sant Elm (patró de pescadors, mariners i navegants)".

La festa de la bandereta de l'any 2022 ha comtat amb l'estrena de l'himne musicat per en Jordi Marsol a la bandereta del campanar, poema de Frederic Soler Pitarra. L'himne ha estat interpretat pels els cors Tiamat i Boixets de l'escola de música d'Arenys i la soprano Magdalena Campasol acompanyats a l'orgue per en Jordi Marsol i al violí per l'Oriol de Antonio, tots ells dirigits per la Gemma Ruiz. Un cop acabat l'acte protocol·lari del cant i la beneïda s'ha hissat la bandereta al campanar tal com mana la tradició".

AMADES, Joan (1987) Costumari català. El curs de l'any. Barcelona: Salvat editors.