Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Berga
Berga

  Berguedà
  Nucli urbà
  Emplaçament
  Carrer Gran Via, 23.

  Coordenades:

  42.0994
  1.84334
  404357
  4661460
  Número de fitxa
  08022 - 66
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Historicista
  Segle
  XX
  Any
  1928
  Emili Porta i Galobart (arquitecte)
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal i física
  BCIL
  Accés
  Obert
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, carrer Casp 26 (Barcelona)
  Autoria de la fitxa
  Albert Rumbo Soler i Isaac Soca Torres.

  Es tracta d'un edifici de tendència historicista, envoltat en el seu conjunt per una tanca perimetral d'uns 2 m d'alçada, feta de pedra i ferro forjat. La planta baixa és dedicada a les dependències i oficines judicials i del registre civil. La primera planta, en canvi, es destinada a vivenda. A banda i banda de l'edifici central s'alcen dos cossos més en forma de torre, amb uns finestrals acabats en arcs de mig punt. És interessant la porta principal, flanquejada per dues columnes que sostenen una balconada amb balustrada, i els finestrals de la planta baixa, també acabats en arc de mig punt a la façana de migdia. L'interior és decorat en algunes parts amb fusta i ceràmica vidriada.

  S'inaugurà el 19 d'abril de 1928. Fou construït a proposta del jutje Àngel León, amb un pressupost de 75.000 pts. El projecte és obra de l'arquitecte Emili Porta. L'industrial Andreu Bartrina i Edificios y Construcciones, que van portar a terme l'obra, van cedir-ne els terrenys. Olano, Palà, Piquer, Fuster i Rosal en van pagar els equipaments i els mobles.

  BERNADICH, Anna; ROTA, Montserrat; SERRA, Rosa: Guia d'art del Berguedà, Berga, 1991, pàg. 46-47.
  NOGUERA, Josep; PEDRALS, Xavier: "Imatges del Berguedà al segle XX. Evolució i transformació de la comarca", L'Erol, 69, estiu 2001, pàg. 33.