Jardins de can Oliveres
Figaró-Montmany

Montmany
    Can Oliveres, s/n. A l'altre costat del camí.

Anna M. Gómez Bach

Jardí que té el seu origen en època contemporània en el marc de les obres de remodelació del mas Oliveres, a finals del segle XIX o inicis del XX. Està situat a migdia de la façana principal i es troba limitat per un mur perimetral de traçat rectangular i decorat amb una barana en obra. A l'interior diversos caminets pavimentats i de terra batuda porten a una bassa de planta rectangular i angles carreuats i a dues petites fonts de marcat caràcter ornamental. Les flors i plantes es van renovant cada temporada; del jardí, però, cal destacar-ne dos arbres per les seves dimensions i longevitat. Es documenten espècies com el teix. Un arbre perennifoli de la família de les taxàcies (Taxus bacatta), de fulles agudes i llavors envoltades d'un aril vermell, típicament centreuropeu, plantat en jardins i apreciat per la seva fusta, usada antigament en la construcció. És un arbre que es ramifica molt des de la mateixa base. Així com diverses alzines. Els diferents rebrots ocupen una superfície important, igual que la capçada del conjunt. Les reformes realitzades al mas Oliveres van dotar aquest amb els elements característics de les cases d'estiueig, per la qual cosa es combinen alguns elements característics de les cases pairals catalanes amb diversos elements incorporats, el més rellevant dels quals és un jardí a migdia de la casa, davant de la façana principal. Dels diversos espècimens que creixen al jardí, a banda d'un avet i una palmera, cal destacar les diverses espècies de flora, totes ordenades al voltant dels espais construïts, aquests formats per bancs, fonts i camins empedrats organitzats en diverses plataformes.

La construcció d'aquest espai ajardinat s'ha de posar en relació amb les obres realitzades al mas Oliveres a finals del segle XIX, inici del XX. D'aquest jardí es conserven fotos dels anys 40 del segle XX on es pot apreciar l'exhuberància del conjunt. La primera referència documental del mas data de l'alta edat mitjana i situa aquest casal dins l'adscripció de la parròquia de Sant Pau de Montmany. Des dels inicis els cognominats seran la família Oliveres, un topònim d'origen vegetal però que indica les pràctiques econòmiques del moment. Els pocs documents recollits d'aquesta família la presenten com a propietària de terres i masos diversos, sobretot del veïnat de Faramelles. Aquest mas també apareix documentat en els diversos fogatges del segle XVI.Com ho demostren les diferents reformes arquitectòniques el mas va ser refet a inicis del s. XVIII, moment en què es van realitzar reformes successives Les últimes modificacions documentades són de principis del segle XX, moment en què s'adequa el mas als gustos modernistes i noucentistes del moment.

AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2004. Figaró-Montmany. Col·lecció d'imatges i records n. 136. Vienna Edicions.