Jardí de can Dachs
Folgueroles

  Osona
  Plaça de Mossèn Cinto Verdaguer, 2
  Emplaçament
  Al bell mig del nucli antic, delimitat entre el carrer de la Rambla i l’avinguda de l’Atlàntida
  550 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93841
  2.31857
  443511
  4643163
  Número de fitxa
  08083 - 230
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Contemporani
  Modernisme
  Segle
  XIX
  Any
  1897
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU
  BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Folgueroles
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Espai enjardinat de planta rectangular situat a la banda de migdia de la casa de can Dachs, seu actual de l’Ajuntament de Folgueroles. Està delimitat per un mur de tanca disposat a les bandes de migdia (avinguda de l’Atlàntida), llevant (carrer de la Rambla) i tramuntana (plaça de Mossèn Cinto Verdaguer). Aquest mur està bastit amb pedra sense treballar de diverses mides i presenta un revestiment arrebossat. Presenta dos accessos diferenciats, situats a les bandes de tramuntana i llevant. El principal, orientat al carrer de la Rambla, és rectangular i està delimitat amb dos pilars bastits amb carreus de pedra, amb les impostes motllurades i els coronaments piramidals. L’accés està tancat amb una porta de ferro forjat de dues fulles, amb barrots i rematada amb un coronament ornamentat amb motius vegetals i geomètrics, i la data 1897. L’accés de tramuntana, orientat a la plaça, presenta les mateixes característiques, tot i que la porta és menys monumental i els pilars estan arrebossats. De fet, en aquesta banda el mur està segmentat amb diversos pilars i la barana de ferro està profusament decorada. Un caminet empedrat bastit amb lloses rectangulars dóna accés a l’interior del jardí. A la banda de migdia, el mur de tanca compta amb una gran barana de ferro amb els barrots apuntats. A l’interior, el jardí compta amb diversos espècimens botànics (en destaca un avet de grans dimensions) i gespa. Compta amb una tribuna de planta rectangular adossada a la façana de migdia de l’edifici i l’escultura coneguda com el Fadrí de Muntanya, dedicada al poeta folguerolenc Jacint Verdaguer.

  En origen, aquest espai era el jardí privat de can Dachs, casa d’estiueig de la família barcelonina Dachs-Amigó. Tant la casa com el jardí foren construits a finals del segle XIX (1897) en un solar buit on, prèviament, s’enderrocaren quatre cases de carrer alineades amb el carrer Major. Inicialment, l’espai enjardinat era força més gran que en l’actualitat i estava delimitat per un corredor de pas d’uns tres metres, que el separava de la finca del mas la Sala. Per la banda de tramuntana, la tanca del recinte arribava fins al carrer Major. L’any 1937, aquests terrenys foren expropiats i s’obriren tant la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer com l’avinguda de l’Atlàntida, que fins aquell moment estava destinada a hortes. El carrer de la Rambla també fou eixamplat. L’any 1997, l’ajuntament de Folgueroles va comprar la casa de can Dachs per convertir-la en la nova seu del consistori municipal. A partir de l’any 2002, el jardí de can Dachs va passar a ser un espai públic.

  El Pedró. Cent anys (1908-2008). Monument modernista que recorda el naixement de Verdaguer a Folgueroles. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, Fundació Jacint Verdaguer, p. 15-16.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 198.

  NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació PAP.07.

  PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 88, 93, 97.