Jardí Brins d'espígol
Folgueroles

Pla de la Damunt
    A la banda nord-est del nucli urbà, al costat de l’ermita de la Damunt

Cultural
    Amics de Verdaguer
    Adriana Geladó Prat

Recinte enjardinat de planta més o menys rectangular, situat a la banda de tramuntana de l’ermita de la Damunt, en un nivell inferior. Es tracta d’un espai dissenyat en homenatge al poeta folguerolenc Jacint Verdaguer i al seu poemari Brins d’espígol dedicat a les plantes i les flors. L’espai està delimitat amb un mur de poca alçada disposat a les bandes de tramuntana, llevant i ponent, bastit amb pedra sense treballar disposada regularment. L’entrada a l’interior al recinte es fa per la banda de ponent, mitjançant dos accessos de mig punt bastits amb una estructura metàl·lica recoverta de vímet. El mur que els separa, disposat en forma de jardinera, presenta una placa rectangular ondulada encastada al parament. És d’argila refractària ferruginosa, recoberta per un engalba de vitrificat blanc i acolorida amb òxid de cobalt, de ferro i de crom. El vidriat de cobertura és un esmalt d’origen oriental conegut com a “clar de lluna”. Està decorada amb diversos brins d’espígol als laterals (realitzats a partir de brins naturals impressos) i identificada amb els noms de l’espai, del poeta folguerolenc i de l’entitat que el va promoure. A l’interior, recorrent el perímetre de l’espai mitjançant jardineres delimitades amb pedres, hi ha un total de 29 plantes ordenades alfabèticament que es corresponen amb els 29 poemes que integren l’obra verdagueriana. Cada planta està identificada amb una petita rajola de ceràmica vidrada que conté el nom i la representació de l’espècimen, i es troben encastades al parament del mur que delimita el recinte o bé en pedres soltes anclades al sòl. A la banda de llevant de l’espai hi ha una bústia que conté el llibre homònim escrit per Verdaguer, per poder llegir-lo mentre s’admiren els espècimens. Entre d’altres espècimens hi ha l’espígol, les flors del muguet o lliri de la Mare de Déu, el jacint, la farigola, la xicòria, els blauets, la sarment, la viola lila, el roser silvestre...

L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

El jardí fou creat per l’entitat Amics de Verdaguer en motiu del seu 25è aniversari i fou inaugurat el mes de maig de l’any 1990. Està concebut com un homenatge a Jacint Verdaguer i al seu amor per la natura, en un dels espais verdaguerians de referència, l’ermita de la Damunt. En el procés creatiu hi participaren els alumnes de l’escola Mossèn Cinto, que anaren a recollir els espècimens i els plantaren a l’interior del recinte. Les rajoles identificatives de cada una de les plantes i flors són obra de Ceràmica artesanal Adela i Busi, datades l’any 1998. La placa de l’entrada és obra del ceramista Pep Madrenas i fou elaborada a finals de l’any 2021. La placa actual fou instal·lada en substitució de l’anterior, que estava formada per una llosa de pedra gravada i fou malmesa per algun brètol. En aquest sentit, cal dir que el llibre dipositat a l’interior de la bústia també ha desaparegut en alguna ocasió.

AMICS DE VERDAGUER (2021). “Novetats al Jardí Brins d’espígol de la Damunt”. La Falguera nº 55, p. 31.

TORRENTS BUXÓ, Carme (2001). Verdaguer, la mirada poètica a la terra. Cinc rutes d’Osona per a conèixer els escenaris poètics de l’obra de Jacint Verdaguer. Folgueroles: Casa-Museu Verdaguer, p. 8.

VERDAGUER, Jacint (1994). Brins d’espígol. Flors vives per a un poeta etern. Un jardí verdaguerià a Folgueroles. Folgueroles: Amics de Verdaguer.