Jaciment paleontològic Mas Vilageriu
Tona

    Osona
    Vèrtex sud-oest del municipi
    Emplaçament
    Des del km 0 de la BV5303, uns 120 metres en direcció Tona, el jaciment comprèn l’àrea sud-est de la carretera en direcció de l’àrea de Vilageliu.
    698

    Coordenades:

    41.8412
    2.20384
    433900
    4632451
    Número de fitxa
    08283 - 282
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Jaciment paleontològic
    Cenozoic
    Paleògen
    Estat de conservació
    Regular
    Parcialment destruït (segons Inventari de Patrimoni Arqueològic)
    Protecció
    Legal
    BCIL
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VI. Catàleg de béns a protegir. Co5 BCIL 12279-I Protecció B / EPA, i Arq-18. EPA /AIG
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CC.AA. 19013
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Privada
    Múltiples propietaris
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE serveis Culturals)

    Es tracta d'un jaciment paleontològic on s'hi documentà l’any 2008 la troballa de 44 restes fòssils d'un esquelet parcial de sireni fòssil, un mamífer aquàtic de l'ordre Sirenia (que inclou els dugongs o manatís). Destaquen un fragment cranial amb dentició (veure imatge), així com vàries vèrtebres i fragments de costelles.

    L’estudi resultant caracteritzà els sediments que aflora com a margues blaves i grises, les quals s'alternen amb alguns conglomerats. En particular, són abundants unes petites laminacions molt riques en briozous, i altres invertebrats fòssils. Segons la cartografia geològica, aquest jaciment es troba situat en una unitat cartogràfica que es correspon a nivells de gresos, margues grises i alguns conglomerats del Bartonià mitjà, i proper a la transició amb la unitat constituïda per nivells de margues blaves també fossilíferes, corresponents igualment al Bartonià mitjà. Cronològicament, l'estatge Bartonià pertany a l'Eocè Mitjà, amb una datació aproximada de 41,3 a 37 milions d'anys.

    Altres restes recuperades en l'excavació de 2008 corresponen a invertebrats, especialment briozous, coralls i alguns bivalves, que mostren clarament que es tracta d'un ambient deposicional marí (IPA).

    La importància del jaciment és que es va poder determinar un holotip de referència, ja que l’estudi definitiu atribueix aquest sireni a una nova espècie, el Prototherium ausetanum (BALAGUER, ALBA, 2016).

    Imatge Ortofoto 1:5.000 extreta del Vissir v3.35 Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

    Imatge fragment cranial del Servei d’Arqueologia i Paleontologia (Departament de cultura).

    Les restes van ser localitzades per un aficionat, el Sr. Josep Maria Espona, i recuperades al Mas Vilageriu de Tona en el decurs d’una intervenció d’urgència duta a terme l’any 2008 pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural.

    BALAGUER, Jordi (2010).  “La troballa i l'excavació de les restes  d'un sireni fòssil a Tona”. Llibre de Tona.

    BALAGUER, Jordi; ALBA, David M. (2016). "A new dugong species (Sirenia, Dugongidae) from the Eocene of Catalonia (NE Iberian Peninsula)" Comptes Rendus Palevol.

    VILÀ, J.; SORIGUERA, I.(2020). “El mar de Tona, una història de fa 40 milions d’anys”. Llibre de Tona. Tona. Pàgines 40-44.