Jaciment paleontològic de Can Rossell
Subirats

Camí que va de la carretera BV-2427 a la urbanització Can Rossell

Jaciment paleontològic
    Cenozoic
    Neògen
    Dolent
    La presència d'una bòbila abandonada a la zona del jaciment ha degradat força l'entorn. L'activitat industrial de l'esmentada bòbila durant el seu funcionament ha alterat enormement l'estratigrafia paleontològica del jaciment.
    Lluís Rius

Jaciment paleontològic ubicat ambdós vessants del torrent de Can Rossell. Aquest aflorament permet observar l'evolució del sistema plataforma - costa de l'entorn de l'escull de Sant Pau d'Ordal. Can Rossell respon a conjunt de fàcies associades a l'escull de Sant Pau d'Ordal i mostra una successió estratigràfica formada per margues i llims blaus o groguencs, que alternen amb nivell calcaris i sorrencs. Les capes de margues posseeixen una fauna abundant de mol·luscs, ostracodes i restes vegetals. Els nivells més fins han proporcionat una abundant fauna de foraminífers planctònics i nanoplancton calcari . La seva fauna associada i posició estratigràfica a permès establir una datació inferior del complex escullós de Sant Pau d'Ordal. Les datacions han estat discutides, segons els diversos autors. Els estudis de Magné, (1978) proposà una edat del Languià ( Miocè mitjà) per la formació de l'escull associat, per contra, Permanyer ( 1990) el considerà com a Burdigalià terminal ( Miocè inferior) en base als estudis més recents de nanoplancton.

Aquest jaciment paleontològic és il·lustratiu dels esdeveniments micènics en l'actual marge continental català, característica que li confereix un indubtable interès científic. Can Rossell és un dels punts d'interès geològic habitual en les sortides de camp de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona. Imatge Cedida per Jordi Batllori. Tall geològic extret de la tesi d'Albert Permanyer

Punt d'interès dels treballs sobre paleoecologia del diposits marins Miocens.

BATLLORI, Jordi (1995) "Gasterópodos del Mioceno medio marino del Alt Penedès (Catalunya)" .Tesis doctoral, Universitat de Barcelona. CIVIS et al. (1986-87). "La relación foraminíferos sedimento en los niveles finos del Mioceno medio de la Depresión Prelitoral Catalana". Acta Geológica Hispánica, 21-22: 535-540 CLOSAS, Martin (1985). " L'origen de la depressió del Penedès i la seva evolució geològica". Miscel·lania Penedesenca,n7, 155-178. MAGNÉ (1978). "Estudes microstratigraphiques sur le neogene de la Méditerranée nord-occidental". Vol.1: Les bassins neogenes catalans. C.N.R.S., Centr. Reg. Pub. Toulouse. Sci de la Terre. Pub. Toulouse. MARTINELL J. y PORTA, J. (1981)." Nouvelles aportations sur la malacofauna miocenique de Catalunya. Considerations sur les Neritacea (Gastropoda)". Iberus, 3: 99-105, 1 lám. PERMANYER BASTARDAS, Albert ( 1990). "Sedimentologia i diagènesi dels esculls miocens de la conca del Penedès"". Institut d'Estudis Catalans. PLANA et al. (1990)." Comparación mineralógica y faunística entre las margas de Can Jeira y Can Rosell (Penedès): implicaciones paleoclimáticas". Comunicaciones I Congreso Español Terciario. PORTA et al. (1990). "Características de la pared en foraminíferos aglutinados (Textularia laevigata d'Orbigny) del Mioceno del Penedès (Depresión Prelitoral Catalana)". Geogaceta, 7 VÁZQUEZ et al. (1990)." Caracterización paleoclimática de la serie margosa langhiense de Can Rosell (Barcelona)". Acta Geológica Hispánica, 25 (3) VÁZQUEZ et al. (1991). "La composición isotópica y los elementos traza de Amussiopecten baranensis (Pectinidae) como indicadores paleoambientales en el Langhiense catalán". Revista de la Sociedad Geológica de España, 4 (3-4)