Jaciment fossilífer de l'Espà
Saldes

l'Espà.

Mesozoic
    Cortés Elía, Mª del Agua

S'hi troben fòssils de mol·luscs bivalves del grup dels "rudistes" agrupats en denses colònies, braquiòpodes, del Cretaci superior.

A l'extrem noroest del Berguedà afloren els materials fossilífers més antics amb una important representació de materials mesozoics. Les roques sedimentàries, com margues i calcàries, solen tenir restes d'organismes d'altres èpoques que es poden observar en diferents punts del terme. Generalment són fòssils d'ambients marins, i molt rarament d'organismes que vivien a terra o a aigües dolces.

MARMI, J.; VILADRICH, Ll. (2007). La colección del Museo de Ciencias Naturales de Berga como muestra de la diversidad paleontológica de la comarca del Berguedà (Barcelona). Actas del III Encuentro de Jóvenes Investigadores en Paleontología. Pp. 105-116.