Jaciment de les Solelles
Collbató

Al km 2 de la B-112. S'hi accedeix des de la carretera de les coves del Salnitre.

Edats dels Metalls
    Sí; CCAA
    Assumpta Muset Pons

El poblat ibèric de les Solelles és en un terreny erm, amb marges de pedra seca i oliveres abandonades, on es troben restes ceràmiques atribuïdes a un assentament iber.

L'any 1925 Colomines esmentava la possible existència d'un assentament iber; el 1945, La Carta Arqueológica de España recollia aquesta suposició; el 1956 uns veïns d'Esparreguera, encapçalats per Rafael Subirana, van localitzar l'indret i van recollir fragments de terracota; i, finalment, el 1972, un grup d'afeccionats va excavar una petita plataforma propera a la cova Freda. Aquestes actuacions han tret a la llum la pedra base d'un molí barquiforme, terracota iber (alguna amb inscripcions i d'altra llisa) i campaniana, una fusaiola i una moneda. Al Museu de Coses del Poble de Collbató hi ha alguns ítems apareguts en aquest jaciment.
    No s'ha trobat cap estructura, tret dels marges construïts pels pagesos i de les restes d'un habitacle, que s'ha interpretat com un fons de cabana de l'Edat del Bronze, que aprofita una pedra caiguda de la muntanya, però que també podria ser una barraca de pagès, quelcom com habitual en aquesta zona.

MAÑÉ I SABAT, A. (1989), Els pobladors prehistòrics de Montserrat i les seves rodalies, Barcelona, Federació Catalana d'Excursionisme, p. 73-82.
    MARÍ SALA, Lluís (1989) "El jaciment ibèric de les Solelles", I Jornades Arqueològiques del Baix Llobregat, Castelldefels, Ajuntament de Castelldefels, p. 161-170.
    SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 21-24.
    VILLALBA, M. J.; A. BLASCO i M. EDO (1989), "La prehistòria al Baix Llobregat. Estat de la qüestió", I Jornades Arqueològiques del Baix Llobregat, Castelldefels, Ajuntament de Castedefels.