Jaciment de la Salut
Sant Feliu de Llobregat

Al límit del barri del Mas Lluí prop del camí cap a la Salut

IaC-IIdC
    El jaciment està totalment colgat i cobert de vegetació
    ADRIÀ COLOM - CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

Jaciment arqueològic on s'han documentat dos forns romans de planta quadrangular construits amb maó i tovots. També s'ha recuperat ceràmica ibérica, ceràmica romana africana de cuina i ceràmica sigil·lada africana A.A. La realització de cates amb motiu de la urbanització del barri del Mas Lluí permet afirmar que es tracta d'una zona arqueològica extensa.

S'ha constatat dues fases d'ocupació, la primera fase data del s.I a.C i és de tradició indígena romanitzada. La segona fase va durar fins la segona meitat del s.II dC. Els arqueòlges directors consideren que el jaciment formava part d'un complex industrial romà que va funcionar durant aquesta segona fase, el qual produia principalment tegulae, imbrex i dolium.
    En un primer moment indeterminat el jaciment va ser excavat clandestinament per Antoni Romagosa. L'any 1971 es va localitzar un paviment d'opus signinum. L'any 1993 van realitzar un seguit de prospeccions com a part del projecte Estudi territorial del Pla de Barcelona:evolució històrica i evolució del territori en época romana. No serà fins el 1995 quan, amb motiu de la construcció de l'urbanització de Mas Lluhí, es va realitzar l'excavació d'urgència mitjançant la realització de 20 cates, les quals van permetre la localització de les estructures.

MENÉNDEZ, X. "Mas Lluhí (Sant Feliu de llobregat)". A: Miscel·lània d'Estudis Santjustencs. Sant Just Desvern:
    Centre d'Estudis Santjustencs. inèdit.
    SOLÍAS, J.M. El Poblament del curs inferior del Llobregat a l'època romana : memòria de llicenciatura. Universitat
    de Barcelona, 1982. Tesi de llicenciatura.
    SOLÍAS, J. M. "La Salut (Sant Feliu de Llobregat)". A: Pre-actes de les I Jornades d'Arqueologia del Baix
    Llobregat. Castelldefels, 1989. p.346-358.