Jaciment de la Guàrdia Pilosa
Pujalt

A 200m a l'est del nucli de la Guàrdia Pilosa.

XII-XVIII
    BPU. Catàleg de Patrimoni del POUM, 2007.
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Durant els treballs de rebaix del subsòl a l'est del nucli de població de La Guàrdia Pilosa, varen aparèixer diverses restes arqueològiques que propiciaren l'excavació de l'espai en dues intervencions arqueològiques diferents dutes a terme la primera l'any 2000 i la segona l'any 2007.
    Es va identificar un edifici de planta rectangular amb murs de fins a 1'2m d'amplada, una tomba amb ressalt antropomorf a la capçalera i nombroses restes òssies humanes, així com abundants monedes que proporcionen una cronologia entre el segles XII i XVIII.
    El conjunt del jaciment s'ha identificat com les restes d'una església, probablement la Santa Anna, de la qual fa referència el llibre Catalunya Romànica.

També es coneix com el jaciment de l'Església de Santa Maria - Santa Anna de la Guàrdia Pilosa.

Catàleg de Patrimoni del POUM. Ajuntament de Pujalt, 2007.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Pujalt (Anoia). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    PLADEVALL, A. dir. (1992). Catalunya romànica. El Penedès, l'Anoia. Vol XIX. Barcelona: Enciclopèdia catalana.