Jaciment de Can Tries
Santa Eulàlia de Ronçana

    Vallès Oriental
    Bosc de Can Brustenga

    Coordenades:

    41.64898
    2.22944
    435834
    4611091
    Número de fitxa
    08248 - 47
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Segle
    -III / -II
    Estat de conservació
    Dolent
    No es conserven els fonaments i el paviment que creuava el camí.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 2109
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08248A011000240000YY
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

    Al bosc de Can Brustenga, al sector de ponent de la masia de Can Tries, s'hi ha localitzat abundant material en superfície, que apunta a l'existència d'una vil·la romana de fundació republicana en aquest indret. Hi ha notícies que a mitjans del segle XX hi havia un fonament de paret que travessava el camí i un tram d'uns 10 metres de formigó romà. Entre el material trobat, hi havia tègula, dòlium, terra sigilata hispànica, àmfora itàlica i Campaniana B. Durant la revisió de la Carta Arqueològica de l'any 1992 es va constatar la presència de material en superfície, amb fragments de tègula, ceràmica comuna romana, terra sigilata Clara i dòlia.

    El jaciment va ser documentat per Josep Estrada l'any 1951. Segons tradició popular, al bosc de Can Brustenga hi havia les restes de l'Església Vella, anterior a l'actual. Quan Estrada va prospectar el lloc, va identificar els fonaments visibles com a restes romanes, tal com apunta la ceràmica trobada en aquest indret.

    CIURANS, X. (1998). "Cases que tenen història: L'església de Santa Eulàlia de Ronçana", Anuari Local, núm. 36. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.
    ESTRADA, J.; VILLARONGA, L. (1967). "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)", Ampúrias. Barcelona: Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.