Jaciment de Can Tries
Santa Eulàlia de Ronçana

  Vallès Oriental
  Bosc de Can Brustenga

  Coordenades:

  41.64898
  2.22944
  435834
  4611091
  Número de fitxa
  08248 - 47
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Romà
  Segle
  -III / -II
  Estat de conservació
  Dolent
  No es conserven els fonaments i el paviment que creuava el camí.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CCAA 2109
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08248A011000240000YY
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

  Al bosc de Can Brustenga, al sector de ponent de la masia de Can Tries, s'hi ha localitzat abundant material en superfície, que apunta a l'existència d'una vil·la romana de fundació republicana en aquest indret. Hi ha notícies que a mitjans del segle XX hi havia un fonament de paret que travessava el camí i un tram d'uns 10 metres de formigó romà. Entre el material trobat, hi havia tègula, dòlium, terra sigilata hispànica, àmfora itàlica i Campaniana B. Durant la revisió de la Carta Arqueològica de l'any 1992 es va constatar la presència de material en superfície, amb fragments de tègula, ceràmica comuna romana, terra sigilata Clara i dòlia.

  El jaciment va ser documentat per Josep Estrada l'any 1951. Segons tradició popular, al bosc de Can Brustenga hi havia les restes de l'Església Vella, anterior a l'actual. Quan Estrada va prospectar el lloc, va identificar els fonaments visibles com a restes romanes, tal com apunta la ceràmica trobada en aquest indret.

  CIURANS, X. (1998). "Cases que tenen història: L'església de Santa Eulàlia de Ronçana", Anuari Local, núm. 36. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.
  ESTRADA, J.; VILLARONGA, L. (1967). "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)", Ampúrias. Barcelona: Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.