Jaciment de Can Coll
Sant Pere de Ribes

-VII / II
    Un nou vial passa per sobre les restes.
    Catàleg de Patrimoni del PGOU (18/07/2001)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Al voltant de la masia de Can Coll s'han documentat diverses troballes arqueològiques, que indiquen la presència d'un assentament rural romà a la zona. Tal i com consta a la Carta Arqueològica, als camps propers s'ha trobat ceràmica ibèrica, ceràmica sigil·lata i ceràmica comuna romana, així com fragments d'opus signinum i tegulae encastades a les parets de les feixes. Després de diversos sondejos a la zona s'ha pogut constatar l'existència de ceràmiques ibèriques comunes oxidades, un fragment d'àmfora fenícia del cercle de l'estret de Gibraltar, a més d'una roca retallada, tres murs i les restes d'un empedrat. En una excavació en extensió posterior es van localitzar un conjunt d'estructures, murs i dipòsits, amb presència de materials i ceràmica romana encastada.

La primera notícia de troballes a la zona de Can Coll la trobem en la Carta Arqueològica de l'any 1984. L'any 2006 s'hi va fer una intervenció que pretenia delimitar el jaciment romà. Un any després es va fer una excavació en extensió i finalment les restes van tapar-se per la construcció d'un nou vial sobre seu.