Jaciment de Can Brustenga
Santa Eulàlia de Ronçana

  Vallès Oriental
  Barri del Rieral

  Coordenades:

  41.64322
  2.22916
  435805
  4610452
  Número de fitxa
  08248 - 32
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Romà
  Segle
  -III / -II
  Estat de conservació
  Dolent
  La urbanització de l'indret podria haver malmès o destruït part del jaciment.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CCAA 2116
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08248A012000130000YK
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

  Tenim notícies que a la feixa gran del mas Brustenga, a ponent del mateix, s'hi van localitzar restes materials que apunten a la presència d'una vil·la romana en aquest indret. D'una banda, es van trobar les restes de dues canalitzacions d'opus signinum. Més endavant, es van trobar restes d'un mur i paviments romans "in situ", a més de material en superfície: tègula, dòlium, ceràmica ibèrica a torn, campaniana B, pesos de teler i fragments d'àmfora. Durant la revisió de la carta arqueològica no es van trobar indicis materials del jaciment.

  La primera notícia del jaciment la trobem a la Carta Arqueològica de l'any 1945, feta per M. Almagro. L'any 1947 Josep Estrada hi va localitzar les restes de mur i paviments, a més del material associat.

  ESTRADA, J.; VILLARONGA, L. (1967). "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)", Ampúrias. Barcelona: Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.