Jaciment arqueològic de Sant Llorenç del Munt
Sant Julià de Vilatorta

  Osona
  Sant Llorenç del Munt
  Emplaçament
  S'hi arriba per la carretera de Vic a Sau, a 2 km, a la dreta d'aquesta.
  817

  Coordenades:

  41.92352
  2.35878
  446832
  4641484
  Número de fitxa
  08220 - 244
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Neolític
  Antic
  Ibèric
  Romà
  Medieval
  Modern
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Defensa
  BCIN. R-I-51-5643. Decret 22/04/1949. BOE 05/05/1949.
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Privada
  694690100000000001GQ
  Autoria de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  Els treballs arqueològics realitzats a Sant Llorenç del Munt, entre els anys 1970-1973, permeten documentar en aquest jaciment una seqüència cronològica pràcticament contínua, que compren des de la prehistòria fins a l'edat moderna. Aquesta ocupació es pot entendre per la ubicació estratègica del turó, que permet el control de pas a les Guilleries, actua com a punt d'abastiment d'un territori muntanyós, i possibilita el contacte amb la zona de la plana de Vic. Aquesta àrea ha estat habitada amb diferents estratègies d'ocupació: la utilització de petites balmes com a refugi, especialment en èpoques prehistòriques, una ocupació a l'aire lliure en època ibèrica i una estructuració constructiva amb funcionalitat estratègica, des d'època romana i tardo-antiga fins a època baix medieval. Les diverses reformes arquitectòniques del recinte evidencien la presència d'una església i d'un castell, citats a la documentació del segle IX, el seu ús posterior com a canònica augustiniana, i finalment com a masoveria, amb la desamortització de l'any 1845. Els primers pagesos i pastors del Neolític podrien haver utilitzat les balmes del turó de Sant Llorenç com a refugis estacionals. És significativa la presència de ceràmica cardial en el conjunt de restes prehistòriques de la comarca, ja que fins al moment només s'havia documentat a Savassona. En destaca també el material arqueològic adscrit als Camps d'Urnes (edat del bronze), que evidencia la presència de grups amb noves tecnologies i materials com el ferro. Aquests grups van ser assimilats pels ibers, i posteriorment es va produir una continuïtat d'ocupació en època romana i baix imperial. Tanmateix, el jaciment de Sant Llorenç del Munt permet documentar un assentament rural des de l'antiguitat tardana fins a la instauració del poder feudal. En quant al les restes del castell, es desconeix la major part de la seva estructura arquitectònica, tot i la troballa de materials d'aquest període. Les fonts documentals permeten conèixer els seus dominis, que s'estenien pels actuals termes de Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles, Sant Sadurní d'Osormort, Espinelves i Calldetenes. La canònica augustiniana es documenta des del segle XII. Entre els segles XIII i XV va controlar les sufragànies de Sant Pere de Castanyadell, Sant Feliu de Planeses, Sant Sadurní d'Osormort, Sant Cristòfol de Cerdans o Santa Maria de Folgueroles. Una gran part dels materials arqueològics i arquitectònics recuperats provenen d'aquesta època.

  Sant Llorenç del Munt no resta protegit com a AEAP pel POUM de Sant Julià de Vilatorta. Tampoc apareix a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya.

  El propietari de Sant Llorenç del Munt, Francesc Farrés, geòleg especialitzat en geofísica aplicada, va dur a terme excavacions arqueològiques entre els anys 1970-1973, fruit de les quals es van recollir materials arqueològics que van des del neolític fins al segle XX. Aquestes intervencions van ser supervisades per diferents especialistes, com el doctor Eduard Junyent (Museu Episcopal de Vic), el doctor Eduard Ripoll (Universitat de Barcelona) i el doctor Josep Frances de Villalta (Institut Jaume Almera, CSIC). Tanmateix, Francesc Farrés va comptar amb l'ajuda d'un grup de col·laboradors de Sant Julià, integrat per Jordi Pallàs, Josep Masó, Pere Boixó i Josep Carrera.

  FARRÉS, F. (2013). Sant Llorenç del Munt (Sant Julià de Vilatorta), Catàleg Arqueològic (Prehistòria-Edat Moderna). Sant Julià de Vilatorta: Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona.