Jaciment arqueològic de Puig Madrona
El Papiol

  Baix Llobregat
  Muntanya del Puig Madrona
  Emplaçament
  Al cim de la muntanya anomenada puig Madrona o Puigmadrona
  340

  Coordenades:

  41.45115
  2.02376
  418459
  4589301
  Número de fitxa
  08158 - 78
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Ibèric
  Segle
  VIIaC-IaC
  Any
  -650/-50
  Estat de conservació
  Regular
  Afectat per remocions de terres
  Protecció
  Legal
  BPU. ARQ01. Catáleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CA.
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  08157A00300036
  Autoria de la fitxa
  Juana Maria Huélamo Gabaldón

  Jaciment d'èpòca ibèrica en superfície, situat a la carena que separa els termes del Papiol i Valldoreix, hi ha el Puig Madrona, turó pissarrós a sobre del qual apareixen restes de ceràmica en superfície. Al cim mateix es veuen habitacions excavades a la roca. Les restes ceràmiques en superfície són típicament ibèriques. Durant la darrera actualització de la carta arqueològica no es va poder constatar la presència d'habitacions del possible poblat ibèric, però sí hem observat la presència de material ceràmic d'època ibèrica, no al cim sinó en la vessant que desemboca a l'ermita.

  Per accedir al jaciment des de Sant Cugat del Vallès, s'ha d'anar a la urbanització Valldoreix. Un cop aquí s'ha d'agafar el Passeig de la Guineu, en direcció oest per la pista forestal coneguda com Camí de la Salut. Des de final de la urbanització fins a l'ermita de la Salut hi ha 1 km aproximadament. Des de l'ermita hi ha un petit corriol, en direcció nord, fins a la muntanya Puig Madrona. L'accés es pot realitzar des d' El Papiol, on situat en el nucli urbà d' El Papiol cal agafar el carrer de Ca n'Esteve, que es converteix en el Camí de Ca n'Esteve, on es circula per una pista forestal. En cada intersecció es marca l'accés al Puig Madrona o l'ermita de la Salut. Un cop s'ha accedit des de Sant Cugat del Vallés o des d' El Papiol a l'ermita de la Salut, cal deixar el cotxe, i en direcció al nord per un corriol, s'aixeca una muntanya ocupada per una torre de vigilància del Parc de Collserola, és on se situa el jaciment.

  Es tracta d'un lloc d'habitació amb estructures conservades datat en el moment ibèric ( -650 / -50).

  Cercador del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya: Patrimoni Arqueològic - Gencat. http://invarque.cultura.gencat.cat/
  Solias, J.M. (1990, inèdit) El poblament del curs inferior del Llobregat en època ibèrica i romana. Tesis doctoral. Universitat de Barcelona.