Imatge de la Mare de Déu del Roser
Els Prats de Rei

XIV
    Aloi de Montbrai
    Bisbat de Vic. Carrer del Cloquer, 5 (08500 Vic)
    Jordina Sales Carbonell

A l'església parroquial de Santa Maria dels Prats de Rei es conserva una imatge gòtica de la Mare de Déu del Roser feta d'alabastre policromat. Es tracta d'una Verge dempeus, amb una lleugera flexió de la cama dreta, que sosté amb el braç esquerre un nen Jesús assegut, mentre que amb la mà dreta acarona el peu del seu fill. La Verge té el cabell arrissat, cara arrodonida i alegre, amb front ample, ulls petits i boca estreta. La imatge es data a mitjans del segle XIV, dins del gòtic català, amb paral·lels immediats en la estatuària del nord de França, però l'actual policromia, que no és la original, li confereix un aspecte naïf un xic allunyat de la seva autèntica essència baixmedieval.

IMATGE 2: Mare de Déu del Roser (foto: Marta Crispí).

Tot i que en un principi no es conservava cap referència històrica antiga en relació a aquesta imatge, un estudi de l'any 2004 relaciona directament la talla d'alabastre de la Mare de Déu del Roser amb la obra encarregada l'any 1340 pels síndics i jurats de 'Patrorum' al mestre francès Aloi de Montbrai, personatge que era un escultor molt preuat que rebé diversos encàrrecs del rei Pere III i que treballava amb alabastre de Beuda (La Garrotxa). Es tracta d'una argumentada hipòtesi que identifica el topónim'Patrorum' amb el Prats de Rei.

-CRISPÍ, Marta (2004): 'Una obra documentada d'Aloi de Montbrai: la marededéu dels Prats de Rei. Noves vies per a l'estudi de l'escultor francès', Locus Amoenus, 7, p. 111-116.