Imatge de la Mare de Déu de l'Assumpció
Torrelavit

Barroc
    Aquesta talla està restaurada, i s'ha respectat la tonalitat de la policromia, gens estrident.
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. c/d'Armenteres, 35 (Sant Feliu de Llobregat)
    Oriol Vilanova

Escultura exempta modelada sobre talla de fusta que representa l'Assumpció de la Mare de Déu de l'església de Santa Maria de Lavit, patrona de la parròquia de Lavit, dempeus, en actitud maternal, amb el braç esquerre aixecat i amb un querubí a cada costat, que s'agafen a la part baixa de la seva túnica. Aquesta és de color marró, amb tons daurats a la cinta que fa de cinturó, al coll i als punys de les mànigues. Una capa de color blau celest (color típic de la Mare de Déu) cobreix el personatge per l'esquena. La figura porta una corona aureolada de plata i unes arracades de pubilla catalana. Aquests elements són afegits posteriors. L'escultura guarda correctament les proporcions i el ritme es mou entre l'anècdota i el repòs. L'anatomia dels personatges obeeix a uns cànons naturalistes, tot i que els rostres expressen solemnitat i voluntat de transcendir, com és habitual a l'escultura barroca.

Aquesta talla barroca va ser salvada per un veí del poble de la destrucció que afectà a l'església al juliol de 1936. El 8 de desembre de l'any 2001, surant la festivitat de la Immaculada Concepció, es van col·locar la corona i les arracades de pubilla catalana, restaurades. Les arracades foren, segons informació oral de mossèn Aragonès, una donació que va fer una família del poble.

LLORAC I SANTIS, Salvador (2003): "Torrelavit. Ahir i avui d'un poble del Penedès". Edita: Ajuntament de Torrelavit, p. 267 - 268; 338.