Hostal de l'Arengada
Mura

Zona Les Escomes

Ruines
    Germanes Puig
    Cortés Elía, Mª del Agua

Les restes de l'antic Hostal de l'Arengada es troben al peu de la carretera de Matadepera a Talamanca BV-1221, a prop del PQ 21 i al costat esquerre en direcció a Talamanca, poc abans del trencall que porta a Mura. Per tant, queda entre mig de la carretera principal i la que porta a Mura. Es troba en un lloc en què el terreny fa desnivell, ja que la major part de l'edifici es trobava a l'esplanada que actualment ocupa la carretera. Resten part d'uns murs que formen angle recte, de pedra desbastada i amb una alçada aproximada de 1,5m. Destaca la presència d'una cisterna que es troba sota el nivell del terreny. És una cisterna de planta circular, coberta amb volta de canó de pedra i d'aproximadament dos metres de profunditat. Té una obertura quadrangular a la part superior, d'uns 80x80cm, que probablement era per on s'extreia l'aigua per ús de l'hostal. Aquesta aigua seria recollida de les canaleres de la teulada, probablement. Actualment, el forat està sense tapar i es pot veure bé part de l'interior de la cisterna.

El 1805 Margarida Escursell ven un tros de terra en emfiteusi a la seva filla Rosa Puig i Escursell, que edificà l'Hostal de l'Arengada. Sembla que va actuar com a hostal en el que paraven els traginers que feien el camí cap a Manresa i el Berguedà, des de Barcelona. No va durar 100 anys d'existència, ja que quan es va construir la carretera de Terrassa a Navarcles ja no existia i aquesta es va construir aprofitant l'esplanada que ocupava part de l'Hostal. La història dels hostals està lligada al pas de camins importants, com aquest de Barcelona a Berga que passava abans per l'Hostal de la Barata; o el de Barcelona a Manresa que passava pels Hostalets del Daví i Sant Jaume de Vallhonesta. En aquest hostal feien parada els traginers que del Bages i del Berguedà portaven fruita i verdura a Barcelona.

BALLBÈ, M.: Aportació històrica de Mura. Les cases de pagès. Mura. 1997.