Hostal de la Fumada
Collbató

Al lateral de l'A II, a la confluència amb el passeig de la Fumada

Pla Esp. Montserrat (DOGC 5025, 10/12/2007)
    Sí; IPIC
    Assumpta Muset Pons

L'Hostal de la Fumada és un habitatge familiar i agrícola, de tres nivells, amb els baixos preparats per acollir hostes i cavalleries. La casa pairal té la coberta a dues aigües, tortugades ceràmiques i el carener paral·lel a la façana. A la planta baixa hi ha un portal d'arc rebaixat i pedrissos i finestres de pit amb reixa de ferro forjat als costat; al primer pis, un balcó central i sengles finestres balconeres als costats; mentre que a les golfes, que únicament ocupen el cos central de l'edifici, hi ha dues arcades obertes, acabades amb arcs de mig punt i protegides amb reixes de ferro forjat.
    En un annex situat al cantó de ponent hi ha un cobert per als animals de càrrega i de tir. És un edifici molt gran, de planta rectangular i amb la teulada a dues aigües, construït amb morter de calç, pedra i obra cuita. Té un portal a cada extrem per facilitar el trànsit dels carros i uns murs molt gruixuts, preparats per aguantar les àmplies arcades de totxo de mig punt que sostenen la coberta.

La Fumada és una petita barriada de cases construïdes a començament del XIX al costat de la carretera reial. Els anys 1815 i 1819 Josep Bosch i Manuel Bros van aconseguir sengles permisos per construir dues cases i tenir-hi hostals. Fou freqüentat per traginers, carreters i diligències que circulaven per la carretera. Sembla ser que durant la guerra Civil allotjà tancs i al final de la contesa fou bombardejat.

MUSET I PONS, Assumpta (2009), Economia, societat i cultura al Bruc i el seu entorn a principis del segle XIX, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.