Hospital de Moià
Moià

Plaça de l'Hospital
    Plaça Hospital.

Edifici inexistent. El que ara hi ha es va fer de nova planta.
    Francesc Roma

Tal com descriu l'inventari de patrimoni de Catalunya, havia estat un conjunt de cases situat a la Plaça del mateix nom.
    L'entrada es feia per un portal rectangular. El cos de l'edifici era articulat en planta baixa i dos pisos. Els dos superiors obrien a l'exterior amb balcons de secció rectangular amb barana senzilla de ferro. En el primer pis hi havia una fornícula amb una talla de Jesucrist en el seu interior. Al costat de l'edifici a mà dreta aixecada l'any 1879, hi havia hagut la capella, de nau única.

La descripció correspon al que en diu l'Inventari de Patrimoni de Catalunya. L'edifici, però, va ser derruït i construït de nou en les darreres dècades.

En un apunts de Mn. Dalmau, se'ns cita que les monges carmelites es presentaren a Moià el 13 de setembre de 1848 i d'aquesta data ve la fundació de les mateixes. Obriren l'hospital el primer d'octubre del mateix any, quedant com a superiora la Mare Maria Llobet de Sant Josep.