Hospital d'Agustí Santacruz
Sant Feliu de Codines

C. Padró / C. Pont del terme, 5

Barroc
    Normes Subsidiàries de Planejament de Sant Feliu de Codines, aprovades el 1987.
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

L’edifici, de planta quadrada orientat a Sud-est, s'articula al voltant d’un pati interior. Consta de planta baixa i dos pisos. Té coberta a quatre vessants de teula ceràmica àrab i està acabada amb un ràfec, treballat amb teules i maons, a totes les façanes excepte la principal que remata en una cornisa i balustrada amb frontó central ornamentat amb pinacles i una creu.

La façana principal és de composició simètrica amb cinc eixos verticals. Les obertures i les cantonades estan emmarcades amb carreus. A la planta baixa hi ha l'accés principal a l’eix central que porta al pati central, amb dues finestres a cada banda. La llinda del portal conserva una inscripció amb la data de 1753. Al primer pis hi ha un balcó amb llosana de pedra i barana metàl·lica i té dues finestres a cada banda. Al segon pis hi ha cinc finestres. La façana té un frontó al coronament, amb una creu. Les dues façanes laterals són de composició més flexible, tot i que té una estructura d’eixos verticals amb obertures emmarcades amb pedra.

En una de les ales del pati hi ha la capella a la qual s'accedeix des d’una escala central i exterior. La seva façana és simètrica, formada per un eix central que conté el portal sobre el que hi ha una fornícula de pedra amb la imatge de Sant Agustí d'Hipona, seguit per un ull de bou, més amunt una finestra petita i un coronament d'un campaneret d’espadanya amb la inscripció “1779”. L’interior de la capella està molt reformat i conté les tombes d'Agustí Santacruz (1838) i Josep Umbert Ventura (1917).

El 30 de gener de 1744, el doctor Agustí Santacruz, rector de la parròquia de Sant Feliu de Codines, va fundar un hospital davant del notari Bonaventura Vallosera, per als pobres malalts. Poc després, el 21 d’abril, es comprà el terreny al pagès Vicenç Tura per 270 lliures barcelonines. L’any 1859 se’n van instal·lar a l’edifici l’orde religiós de les Reverendes Dominiques Terciàries de l’Anunciata.

Actualment, l’edifici té funcions de residència per a la gent gran.