Hort del Masset
Vilanova del Camí

A l'extrem SW del nucli urbà
    S'hi accedeix des del camí que neix a tocar de l'antic safareig públic

Miquel Gea Bullich

Edifici que esdevé un fantàstic exemple de la construcció tradicional amb tàpia pròpia d'aquestes contrades. L'edifici principal del casal conegut com a Hort del Masset és de planta rectangular amb planta baixa, planta primera i golfes. El sostre és de teula amb el carener paral·lel a la façana principal, que s'obre aproximadament a migdia (de fet, en direcció SO). La construcció és totalment unitària i està realitzada mitjançant mòduls de tàpia que són visibles en els nivells corresponents al primer pis i a les golfes.
    Les finestres són totes amb llinda i la porta d'entrada està rematada per un arc escarser on hi figura, en forma de rajola cuita, la data de construcció de l'edifici: 1878, juntament amb les incials del seu propietari: J.B.B.
    Les cantonades de l'edifici estan construïdes amb cadenes cantoneres de carreus de travertí. Els mòduls de tàpia contenen maons disposats de forma que segueixen línies horitzontals dins del mòdul, fet habitual en les construccions de tàpia d'aquest període.

Existia fins fa pocs anys un altre edifici conegut com a l'Hort del Masset situat a només uns 80m en direcció NW. Actualment d'aquest edifici només en resten algunes parets. Probablement es tracti de l'assentament original del mas.