Habitatge miner
Cercs

Plaça Sant Romà, s/n. Sant Corneli, 08698 Cercs

Ajuntament de Cercs. Ctra. de Ribes, 20. 08698 Cercs
    Sara Simon Vilardaga

L'habitatge miner ocupa una petita part de la planta baixa de l'edifici més de ponent del Museu de les Mines de Cercs, forma part de l'espai expositiu del museu. L'habitatge reprodueix un pis de la colònia, amb la distribució i decoració pròpia, junt amb el mobiliari i objectes més comuns. Així compta amb una petita estança d'ús comú corresponent a la cuina-menjador i que constituia l'espai principal on s'hi via vida, a la vegada que fa de distribuïdor, en aquesta estança hi ha la cuina econòmica, la pica, posts de fusta per col·locar-hi els estris de cuina, la taula, etc.. D'aquesta estança s'accedeix a un costat a l'habitatció principal i a l'altre costat a un espai raconer destinat a rebost, al bany format per una comuna junt amb una pica i a una altra petita habitació. En totes les estances hi ha el mobiliari, estris, roba, elements decoratius propis i habituals en els habitatges de la colònia.

L'habitatge miner reprodueix un pis de la colònia de l'any 1944, on vivien els treballadors de la mina i les seves famílies, eren habitatges llogats a l'empresa. Es tractava de petits pisos, la majoria comptaven amb només uns 35m2, també consta que n'hi havia de 56 i 72 m2; els més grans eren habitualment reservats als encarregats o capatassos i administratius de l'empresa.

SERRA, R. (2003): Terra de carbó: Cercs, Fígols, Vallcebre, Saldes i Guardiola de Berguedà. Manresa : Zenobita.
    SERRA, R. Les colònies mineres de Sant Corneli, Sant Josep i la Consolació (Cercs, Berguedà). Treballs de la Societat Catalana de Geografia, núm. 36, vol. VIII
    SERRA, R. (1997): Les Mines de Cercs. Quaderns de didáctica i difusió, núm. 11. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Museu de les Mines de Cercs.
    SERRA, R. (2006): Cercs. La mirada del fotògraf. Manresa: Zenobita edicions.
    VV.AA. (2003). El patrimoni miner de Catalunya. Guia de Mines i Museus de Geologia i Mineria. Barcelona: Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme