Habitatge al carrer del Fossar, 15
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 15
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit

XVI-XVII
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta irregular, format per tres cossos adossats i assentat damunt de la roca natural de la zona, seguint el desnivell del carrer. La construcció principal presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. L’accés a l’interior es fa mitjançant un portal d’obertura rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana monolítica gravada amb l’any “- - 87”. Als pisos superiors hi ha dues galeries obertes a l’exterior. De la galeria de la primera planta en destaca el pilar cantoner de pedra, amb basament i capitell, mentre que la superior està delimitada amb una barana de brèndoles de fusta restituïda. Per accedir al portal principal, cal travessar un petit cos adossat de planta quadrada, que està cobert amb una volta apuntada a l’interior i compta amb una obertura d’arc apuntat de pedra disposada a sardinell orientada a llevant. El darrer volum, adossat a l’anterior i alineat amb el carrer del Fossar en un nivell inferior, és de reduïdes dimensions, amb la coberta d’un sol vessant de teula àrab i el ràfec de pedra. Està organitzat en un sol nivell i compta amb obertures rectangulars (la finestra emmarcada en pedra i el portal amb la llinda fusta).

La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada en filades força regulars a les plantes inferiors, mentre que els nivells superiors estan bastits amb maons.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Mònic.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació U20.