Guixera de la Roureda
Santa Margarida de Montbui

Coll del guix (08710 Santa Margarida de Montbui)
    Des del coll del guix cal prendre el camí que du als fons del Vergés, a uns 200 m.

Abandonada
    Raquel Valdenebro Manrique

Situada a la Plana de la Tosquella, aquesta guixera era coneguda com la guixera de la Roureda, i es trobava dins de l'àrea territorial del Coll de Guix, ric en el sulfat de càlcic. Aquest element natural que ha de ser extret i refinat es feia servir per arrebossar parets i sostres així com, argamassa en determinades construccions. Actualment es tracta d'una superfície de grans dimensions que s'estén a la cara nord i cara de llevant de la Serra de la Planella. Les marques d'aquesta activitat industrial extractiva tan gran s'aprecien actualment en un relleu irregular format per turons tallats verticalment on encara s'aprecien les capes dels estrats geològics i els nivells d'explotació, i que es combinen amb planures, formades pel reompliment amb terra de superfícies excavades, on prèviament s'ha extret el guix. Tot aquesta varietat forma una paisatge amb aspecte de cantera abandonada. Els darrers anys, el creixement de la vegetació a sobre dels terrenys de l'antiga guixera ha contribuït a camuflar l'erosió del paisatge.

L'antiga font de la roureda, situada als terrenys de la guixera, es troba totalment perduda.

Possiblement l'explotació del guix en aquests terrenys es remunta als segles de l'ocupació medieval del territori de Montbui, ja que es tracta d'un aflorament de guix molt abundant a nivell de superfície. Una prova de l'antiguitat d'aquest explotació podria ser la fixació en topònims propers com el del Coll del Guix. Amb tot possiblement es tractava d'una explotació de caràcter artesanal i poc significativa. L'activitat d'extracció de guix no començà a ser important fins el segle XVIII i no fou fins el segle XX en que es feu de manera industrial, especialment a partir de l'aparició dels propers forns de guix del Vergés i del proper forn conegut com els Fornots. Un cop desapareguts aquests forns propers, l'explotació es va continuar fent amb l'objectiu només d'extreure material, que era transportats a altres forns de Catalunya. Fins a la dècada del 1970 la guixera estigué en mans del Sr.Vergés, propietari dels veïns forns. A partir de la dècada del 1970 la propietat de la guixera passà a mans de l'empresa Vilogits S.A., i durant la darrera dècada del 1990 a mans d'Iberyeso, que tancà l'explotació l'any 2000.