Grup Sant Josep
Olvan

Cal Rosal (Carretera de Berga)
    Al peu de la carretera C-16z, al costat oest

diversos propietaris
    Busquets, J.; Cascante, P.; Sellés, C.; Serra, R.
    Sara Simon Vilardaga

Exemple singular d'habitatges obrers plurifamiliars, format per 56 pisos agrupats en una construcció formada per tres quadrilàters enganxats que formen tres patis interiors partits o separats per un corredor central i galeries per accedir a cada habitatge. Els wàters i dutxes es van construir els anys cinquanta del s. XX i fins aleshores funcionaven les comunes a l'exterior dels pisos.

Quan els habitatges no disposaven d'aigua corrent els veïns s'abastien d'aigua a partir de les fonts instal·lades en l'espai interior dels quadrilàters, unes fonts que es convertien en lloc de reunió dels veïns i on s'omplien càntirs i galledes.

Autoria de les imatges: Sara Simon, 2020.

Els propietaris de la colònia Rosal es van acollir a la llei de "Casas Barates" de l'any 1921 i l'any 1922 van iniciar la construcció del grup d'habitatges obrers coneguts amb el nom de "Pisos nous", nom que posteriorment es canvià per Grup Sant Josep; els terrenys que s'ocuparen foren adquirits a la família de la masia Lledó d'Obiols.

BUSQUETS,(2002). "Cal Rosal, un poble original", a l'Erol , Suplement nº 1,p.4-17.