GR 5
Sant Llorenç Savall

Des de Coll d'Eres al Pla de les Forques.

Arrel de la publicació de la topoguia, tot el GR ha estat revisat i marcat de nou l'any 2007.
    Diputació de Bracelona / Ajuntament de Sant Llorenç Savall
    Laura de Castellet i Ramon

Part del traçat del GR5 o 'Sender dels Miradors', que va del Garraf a Montserrat, el Montseny i acaba al Maresme. El tram que creua el terme municipal de Sant Llorenç Savall baixa de coll d'Eres al coll del Llor, baixa a la vall d'Horta però se'n desvia a la Muntada per passar per sota del turó d'Abellerols (seguint un antic camí entre Comabella i la vall d'Horta) cap a la creu de Ricó. Travessa el poble per sortir-ne per les Avenques i continuar a llevant pel Pla de les Forques.

Les dades UTM estan preses al collet sota Abellerols, entre la Muntada i la Creu de Ricó, des d'on es té vista a la Vall d'Horta i a la població.

La primera part del GR, fins a Montserrat, constitueix un dels senders balisats més antics de Catalunya. Tot i que la resta del traçat estava contemplat es va tardar una mica més a completar-lo essent homologat l'any 1980. Indicat a la majoria de mapes a poca escala des d'inicis dels 80, la guia no s'ha publicat fins al 2007. Tot i que aquesta via en si no és un camí històric, sí que va enllaçant diverses vies de comunicació utilitzades des de ben antic.

AA.DD. (2003): Sant LLorenç del Munt i l'Obac. Mapa i guia excursionista. Granollers, Ed. Alpina / GeoEstel. AA.DD. (2007) Guia dels senders GR4 - GR5 - GR176 - GR179 i GR241. Barcelona, Associació catalana de Senderisme / FEEC.