Gorg Negre
Oristà

Sector oest del terme municipal
    A 100 metres de la carretera BP-433, punt quilomètric 12'500

L'aigua s'estanca al gorg provocant que l'aigua adquireixi un color verdós.
    Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient. ACA. c/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
    Jordi Compte i Marta Homs

El gorg Negre està situat al riu Bassí, una mica abans que aquest desemboqui a la riera Gavarresa, just al sud del pont del riu Bassí.
    Es tracta d'un gorg gran, ample i pràcticament circular, situat al límit d'una gran esplanada rocosa, que s'estén des del pont del riu Bassí cap al sud, amb una orientació sud, fins acabar de cop sobre el gorg Negre. El gorg queda delimitat al nord pel límit d'aquesta esplanada rocosa, provocant que l'aigua que baixa pel riu Bassí entri en el gorg amb una caiguda vertical d'uns deu metres. Pel costat oest, el gorg també queda delimitat per un alt cingle rocós que forma diverses balmes, prop d'on hi havia la font de l'Animeta. Al sud i a l'est, per on segueix el riu Bassí, el gorg queda delimitat per vegetació espessa, provocant que el gorg sigui difícilment accessible.

El gorg Negre és un espai natural feréstec, fet que l'ha situat tradicionalment com un espai màgic i misteriós. Prova d'això és la rondalla "L'animeta del gorg Negre", descrita en una fitxa individual.