Gorg de la Vaca Sant Agustí de Lluçanès

Osona
Sector sud del terme municipal
A 500 metres de la carretera BV-4608, punt quilomètric 1,800

Coordenades:

42.06324
2.13396
428347
4657161
08195-55
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Bo
Tres dels quatre costats de la bassa estan protegits per una reixa que caldria mantenir en condicions.
Física
Fàcil
Social
Privada
Ref. cad.: 003A00024
Jordi Compte i Marta Homs

El Gorg de la Vaca es troba en el curs de la riera dels Sorreigs, poc després que aquesta rebi les aigües dels recs del Prat, del Bac i de Can Jaques, a l'altura de la masia de Fontcendra.
Es tracta d'una bassa artificial feta per l'home. En la part sud, que correspon a la desembocadura, trobem un mur corbat de pedra amb forma de teula dreta, sinònim de l'estructura d'enginyeria dels embassaments actuals. Tot i que no hi ha constància de qui, perquè i quan es va construir la bassa, l'ús principal que probablement tenia era el de regular el cabal, disminuint la força de les crescudes de la riera. Actualment es troba delimitada per una tanca reixada i s'utilitza com a punt d'aigua per a l'extinció d'incendis forestals, encara que també se n'extreu aigua per a les explotacions agropecuàries.

Uns metres més avall del gorg, es desviava el canal d'aigua que conduïa a la bassa del Molí de Perenoguera.

El topònim del Gorg de la Vaca prové, probablement, de la caiguda d'una vaca dins la bassa, encara que cap propietari ho ha pogut confirmar. Per a les famílies que hi vivien a prop, el Gorg de la Vaca era un espai mític per la seva força xucladora i la fondària de les seves aigües.