Goigs i cobles a la Mare de Déu dels Tossals
Capolat

Música i dansa
    XIX - XX
    Mossèn Anton Muntada, Rv. Maestoso
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

Els goigs i cobles estan dedicats a la Marededeu del santuari dels Tossals. Existeixen diferents versions. La majoria tenen la imatge de la Marededeu a la part superior, algunes al centre, altres al costat esquerre. La lletra dels Goigs està distribuïda en dues columnes separades per dues sanefes. Algunes porten el títol de Goigs a nostra senyora dels Tossals, altre, en canvi, el de Coples a la Verge Sssma. dels Tossals.

Totes les versions dels goigs tenen la mateixa lletra i la de Graficas Molins de Berga té també la partitura de Mn. Anton Muntada, rector de Capolat. Les cobles tenen totes la partitura de la música de Pr. Maestoso. Totes les versions de cobles i goigs estan envoltats per una sanefa que fa de marc.

Els goigs són cançons populars religioses adreçades als sants, santes, la Mare de Déu o Crist i originalment es cantaven en certes celebracions religioses. Acostumen a tenir dues parts. En la primera s'explica la vida del sant, i en la segona es demana la seva protecció a la comunitat. L'origen dels goigs ve ja d'època medieval i eren molt populars al llarg d'aquesta època i l'època moderna. Amb la creació de la impremta moltes d'aquestes cançons van ser impreses.

Es conserven diferents versions de Goigs a la Mare de Déu del Roser. L'Àmbit de Recerques del Berguedà en té una col·lecció bastant important. La majoria van ser impreses a Berga, per diferents impremtes (Impremta de Quirse Casals, de Ramon Diaz, de Joan Soldevila, de Vda. Casals, Graficas Molins...).

Les més antigues són de l'any 1866.

BRIONES, Margarita; SANTACREU Joan. (1988) "Goigs i devoció popular". L'Erol, núm. 23, pp. 17-36.